Kosmetické okénko s Urtekram

O svém vztahu k přírodní kosmetice už jsem psala tady. Niveu, Indulonu či jiné dobroty u nás doma nehledejte. Co se ale v naší koupelně zabydlelo, je značka Urtekram. Ač není čistě přírodní, neobsahuje konzervanty, deriváty ropy a není testovaná na zvířatech. A jejich dětské produkty jsou navíc bez parfemace. Takže sice žádné voňavé růžové bublinky, ale aspoň nejsou děti osypané.

Urtekram je dánská značka s milou historií. Firma začala před téměř padesáti lety v Kodani jako obchod s bylinkami, v současné době se vypracovali na největšího výrobce a producenta bio kosmetiky v celé Skandinávii.

Námi používané produkty Urtekram

Top produkt je určitě dětská pasta na zuby Tutti frutti. Neobsahuje sladidla (Sacharin, Xylitol) jako komerční pasty z drogerie a ani kontroverzní fluorid sodný, který je při velkém dávkování toxický. A ruku na srdce, kolik dětí pastu plive a kolik jich dvakrát/třikrát denně tu svoji dávku prostě sní? Navíc je bez barviv (běžně používané barvivo Titanium Dioxide je nejspíš karcinogenní), pěnidel a parabenů
 
Tuhle pastu kupuji už asi rok, děti s ní nemají absolutně žádný problém, čistí si s ní zuby moc rádi. Navíc poměr cena : výkon je na trhu v eko dětských pastách nepřekonatelný. 75 ml, což je velikost běžné dospělácké pasty, stojí kolem 100 Kč. 
 
INCI: Calcium Carbonate, Aqua, Glycerin1), Aloe Barbadensis Leaf Extract2), Chamomilla Recutita Flower Extract2), Xanthan Gum, Aroma, Commiphora Myrrha Oil, Limonene 1) Made using organic ingredients, 2) Organic agriculture


Nově od podzimu zkoušíme Aloe vera gel. V zimě máme všichni občas podrážděnou kůži na obličeji, změny teplot a studený vítr nám hold nesvědčí. A i když se v mrazech ven mažeme, občas je potřeba tu regeneraci kůže trochu podpořit. A aloe je známý všelék, takže tenhle gel používám s úspěchem i na škrábance (hlavně Téčko je na tohle expert), vyrážky, fleky a neplechy. A na léto ho dám do lednice, aloe báječně funguje i na štípance od hmyzu, žahnutí od kopřiv nebo na spáleniny od slunce. 
 
INCI: Aloe barbadensis leaf extract*, glycerine**, xanthan gum, acacia senegal gum, sodium hydroxide, citric acid, hyaluronate, hexapeptide-11, citrus aurantium dulcis peel oil*, limonene, parfum. (* = ingredient from Organic Farming, ** = made using organic ingredients).


Poslední produkt, který jsem si kupovala pro sebe, je šampon s rozmarýnem. Určený je přímo na jemné vlasy, kterým dodává objem a zabraňuje plihnutí. Současně posiluje pokožku hlavy a zabraňuje rychlému maštění. Mno, co si budu nalhávat, moje jemné vlasy, na kterých nic nedrží, potřebují hlavně inteligentní sestřih a na dlouhé divoké háro můžu leda zapomenout. Díky tomuhle šamponu alespoň nemám pocit, že mám na hlavě 3 chlupy ve dvou řadách. Ale co se týče dodání objemu, tak po téhle stránce šampon funguje, s tím plihnutím už je to horší. Jenže u takových vlasů, jako mám já, se není čemu divit.

Složení není úplně čisté, dají se na trhu najít i přírodnější šampony a šamponová mýdla. Na prostřídání je to ale příjemná alternativa. Po delším používání šamponových mýdel mě začne děsivě svědit hlava a vlasy volají po změně. 


INCI: AquaAloe Barbadensis Leaf ExtractSodium Coco SulfateGlycerinCoco GlucosideLauryl GlucosideGlyceryl OleateSodium ChlorideRosmarinus Officinalis OilParfumPolyglyceryl-4 -CaprateXanthan GumLysolecithinCitric AcidCoco CaprylateTocopherolBeta-sitosterolSqualane



Znáte Urtekram? Máte vyzkoušeno? 







 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Kosmetické okénko s Urtekram

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *