Zdeněk Sýkora – Šest tisíc elementů

Architekt a malíř Zdeněk Sýkora patří mezi velké průkopníky využití počítačové techniky nejen při přípravách tvorby uměleckého díla. Jeho geometrické, abstraktní a liniové projekty jsou známé po celém světě. I když svoji uměleckou dráhu začal jako surrealista a obdivovatel kubismu, od padesátých let se věnoval především krajinomalbě. V šedesátých letech začal experimentovat s kompozicemi geometrických tvarů a černobílými kontrasty. Od sedmdesátých let minulého století se už naplno věnuje tvorbě liniových obrazů a hře s barvami. V Praze jsou velmi známé jeho mozaiky na letenských „komínech“, v Litvínově je to mozaika kulturního domu, jeho díla jsou i ve sbírce Musea Kampa. Největší část je ale v zahraničí…
Lodě na Vltavě (cca 1946) zdroj
Zahrada (1959) zdroj
Typologické struktury (1969) zdroj
Linie č. 151 (1998) zdroj
Obklad větracích komínů na Letné (1969) zdroj
Mozaika v kulturním centru v Litvínově, stav po rekonstrukci v r. 2016 (1975) zdroj

Zdeněk Sýkora kam se podíváš…

Zdeněk Sýkora pomalu ale jistě pronásleduje mé kroky poslední měsíc. Jednoho prosincového večera mi kamarádka ukazovala  katalog z výstavy Letná XL. Z výstavy, která se uskutečnila na jaře roku 2009 v Galerii Zdeňka Sklenáře k výročí 89. narozenin Zdeňka Sýkory.
Během několika prosincových výletů na Letnou jsem s dětmi míjela Sýkorovy „komíny“. Odvětrávací výduchy letenského tunelu jsou obložené kontrastní geometrickou mozaikou a naprosto dominují svému okolí. Od roku 2003 jsou kulturní památkou a v neporušeném původním stavu stojí už téměř 50 let. Na Letné je nelze minout a zná je snad každý.
Před několika dny publikuje Eva na blogu svoji krásnou šitou hrací deku, inspirovanou právě Sýkorovými černobílými mozaikami. Tolik Zdeňka Sýkory během několika dní, to už snad nemůže být ani náhoda…
A vrchol přijde ve středu 10. 1.! Na slavnostní vernisáži totiž spatří světlo světa a Nové scény video instalace Františka Pecháčka s názvem Zdeněk Sýkora – Šest tisíc elementů. Videogalerie představí Sýkorovu strukturu jak v detailu, tak i v plenéru. Součástí projekce bude i krátký dokument Martina Dostála. Vernisáž proběhne na podestě Nové scény Národního divadla, přičemž samotná video instalace bude umístěna v mezipatře budovy Nové scény, pod kavárnou Nona. Projekci a dokument bude možné shlédnout až do 10. 3. tohoto roku. Takže přijďte na trochu kultury, film a dobrou kávu k tomu jako bonus.
Facebook události – ZDE
Dokument o Zdeňku Sýkorovi z archivu České televize – ZDE
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *