Čteme dětem / Vánoční literatura

Knihy s vánoční tématikou se u nás periodicky čtou každý rok pravidelně s příchodem adventu. A nejen v naší rodině je tohle ustálenou oblíbenou tradicí. S příchodem zimy se na různých knižních a mateřských fórech objevují poptávky po seznamech vánočních dětských knih. O jeden větší celistvý list se také pokusím, v průběhu roku sem budu doplňovat knihy, které rozhodně stojí za pozornost. A zároveň tohle bude symbolický poslední delší příspěvek letošního roku. Snad bude do budoucna mnohým čtenářům k užitku.Dnes to jsou tedy první dvě knihy, ostatní budou postupně následovat a příští Vánoce už tu snad bude pěkná inspirační pomyslná hromádka…

Andrea Popprová – Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem

Autorka je českému dětskému publiku především známá jako ilustrátorka dětského časopisu Sluníčko. Tentokrát pro děti napsala a ilustrovala barvami a obrázky hýřící knihu pro celý adventní čas.
Středobod knihy tvoří sourozenecká trojice – Jenda, Lucka a Martínek. Společně s Lucčinou kamarádkou sněhovou vločkou provedou čtenáře celým adventním časem. A nebude to jen pasivní čtení, kniha celá je plná tipů na společné tvoření, receptů na cukroví nebo drobných úkolů. Díky podrobným návodům si můžete upéct populární svatomartinské rohlíčky či oříškové pusinky, vyrobit lampion nebo ozdoby na adventní věnec a nakonec si vystřihnout betlém, drobné papírové vánoční ozdoby či adventní kalendář.
Nesmí chybět samozřejmě povídání o adventních tradicích – proč se na Martina jí husa, proč jsou na adventním věnci čtyři svíce, jak to bylo s Luckami či zlatým prasátkem.
O oblibě téhle knihy svědčí i fakt, že loni jsme jí četli od začátku adventu do Velikonoc a nakonec s námi putovala i na letní dovolenou 🙂 A zatím jsem nenarazila na komplexnější a pro děti líbivější knihu o celém adventu. Navíc celou pojatou tak, aby rodiče a děti trávili advent společnými aktivitami.

Hana Pinknerová – Vánoční přání

Prvně bych chtěla podotknout, že tato kniha je křesťansky založená, takže většina rodin bude muset nejspíš přizpůsobit některé pasáže vlastním zvyklostem a smýšlení.
Karolínka je malá školačka, která naprosto zbožňuje sníh. Jenže ten zatím nepřichází a Karolínka má podezření, že je to kvůli její loňské lži. Zatajila totiž rodičům pravý důvod toho, proč ze sáňkování přinesla domů sáně na dva kusy. Karolínka se navíc připravuje na první hudební vystoupení a přemýšlí nad tím, jaké dárky nadělí pod stromeček rodičům. Ano, v této knize dárky nenosí Ježíšek ale pěkně na férovku je tu řečeno, jak to s tím vánočním obdarováváním je.
S čím jsem osobně měla největší problém, bylo tvrzení, že sněžení a mraky má na svědomí Bůh. Nejsme věřící rodina, takže tyto pasáže jsem pojala po svém. Těžko bych vysvětlovala dětem, že kvůli lhaní nebude sněžit. Celé téma viny, špatného svědomí a odpuštění se táhne celou knihou. V některých pasážích mi to přišlo na dětskou hlavičku až moc.
Veliké plus patří ilustrací, za těmi stojí má oblíbená Andrea Tachezy, její rukopis je lehce rozpoznatelný. Díky ní kniha působí mnohem jemněji a křehčeji než by se na první pohled mohlo zdát.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *