Čteme dětem / Co se skrývá v našem těle?

Nejspíš poslední knižní příspěvek letošního roku bude věnován jednomu impulsivnímu nákupu na poslední chvíli 🙂 Knize, kterou si budu u dětí hodně často půjčovat – Co se skrývá v našem těle?
O druhém adventním víkendu jsem s Éčkem jela navečer na knižní setkání malých nakladatelů – Knihex. Na knížky, na výtvarnou dílnu, na kafe a potkat se s pár přáteli. A hlavně omrknout jednu zajímavou dětskou knihu Co se skrývá v našem těle z nakladatelství Host. Éčko i mě natolik zaujala, že jsme se nemohly odtrhnout. Díky spiklenecké akci se slečnami z brněnského Hostu se mi ji povedlo nepozorovaně koupit a propašovat v batohu domů (ještě jednou velké díky) a předposlední knižní dárek je doma. Ten poslední čeká v Zásilkovně a je to kniha pohádek Bylo nebylo doopravdy od Veroniky Hurdové alias Krkavčí matky.
Takto vypadá barevná kouzelná „lupa“

Princip RGB grafiky

Kniha Co se skrývá v našem těle pracuje s RGB grafikou (Red – Green – Blue). S touto grafikou se pracuje na monitorech či projektorech, tam, kde se obraz „vyzařuje“. Mícháním barev vzniká celé barevné spektrum (červená a modrá dá fialovou, atd.). V knize to v praxi funguje tak, že je každý obrázek složen ze tří různých barevných grafik, žluté, červené a modré. Pokud se na obrázek podíváme přiloženou papírovou „lupou“ s barevnými filtry, vynikne právě jedna jediná část z ilustrace. Názorně je to vidět níž na fotkách. Na první vidíme barevné tee-pee, pokud se na něj podívám červenou lupou, vidím malého jogína.
Bez lupy vidíme červené tee-pee…
… s červenou lupou malého chlapce, jak cvičí jógu
Na tomto principu jsou založeny všechny ilustrace. Zelená lupa ukazuje zevnějšek těla, modrá odhaluje spoustu skrytých drobností a pod červenou lupou se objeví, co se schovává uvnitř. Tento netradiční princip ilustrování nabízí spoustu zábavy a prozkoumávání. Pro malé děti bude doslova kouzelná 🙂

Co se skrývá v našem těle? Nejen orgánové soustavy!

Kniha ukazuje nejen orgánové soustavy, ale i jednotlivé druhy buněk, bakterie a viry nebo vývoj miminka v břiše v průběhu devíti měsíců. Textu je tu pomálu, je spíš heslovitý, nečekejte žádné encyklopedické informace. To ani není účelem této knihy.
Na jedné straně buňky, na druhé viry a bakterie
Jak roste dítě v břiše
Společně s lupou je v deskách navíc vložen i velký plakát lidského těla – z jedné strany dívka, z druhé chlapec. Barevné lupy jsou vlepené do tvrdého kartonu, při opatrném zacházení nehrozí jejich poškození, vypadají opravdu trvanlivě. Což je nutnost, tahle kniha rozhodně v knihovně ležet ladem nebude.
Jak vypadají plíce a dýchací soustava
Dýchací soustava pod zelenou lupou
Dýchaví soustava pod červenou lupou
Ilustrátorka Aina Bestard vydala mimo této knihy ve stejné edici ještě další dvě What´s Hidden in the Sea? a What´s Hidden in the Woods?. Obě opět plné RGB ilustrací a pracují na stejném principu. V českém překladu zatím nevyšly, ale dětem tento fakt opravdu vadit nebude. Pokusím se zjistit z nakladatelství Host, zda plánují i české vydání těchto dvou knih.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *