Čteme dětem / Zmáťa a Záhada – Všechno dobře dopadne

Děti nám doma minulý týden odpadly s virózou a jak naschvál nám došla zásoba nepřečtených knih. Do vánočních ježíškovských zásob se mi moc sahat nechtělo, tak dostala od marodů propustku na výlet do knihovny. Ta naše má opravdu malé dětské oddělení, ale zatím jsme nikdy neodcházeli s prázdnou. Tentokrát jsem mimo jiné donesla i útlou barvami hýřící kočičí superhrdinskou záležitost z Finska – Zmáťa a Záhada – Všechno dobře dopadne od autorky a zároveň ilustrátorky Ninky Reittu. 

První díl chystané trilogie

Všechno dobře dopadne je první díl připravované trilogie o dvou kocourcích – malém pruhovaném Zmáťovi a tajuplném černém toulavém Záhadovi. Všechny díly má pod patronátem nakladatelství Host, ten druhý, s názvem Vzhůru za dobrodružstvím, je plánován na leden 2018. A my si ho rozhodně nenecháme ujít 🙂 Tahle kočičí dvojice si omotala kolem prstu nejen děti, ale i mě.

Zmáťa a Záhada na stopě zločinu

Malý Zmáťa se vydává se svojí rodinou Číčovic na výlet za babičkou. Na nádraží přemítá o zombii a než se naděje, sedí sám ve špatném vlaku a míří do Helsinek. Než propadne panice, seznámí se s tajemným kocourem Záhadou, který je na stopě únosců vzácné ruské modré kočky. Společně sledují dvojici psích gangsterů až do Helsinek a potom dál, na opuštěný maják. Podaří se jim Modrokočku osvobodit? Polepší se psí zločinci? Jak se dostane Zmáťa domů ke své velké rodině?

Napínavý děj a poutavé ilustrace

Kniha je opravdu bohatě ilustrovaná a jednotlivé obrázky báječně doplňují text. Díky tomu se děti nechaly velmi rychle vtáhnout do příběhu a na každé stránce rozvíjely vlastní teorie, jak tenhle jednoduchý detektivní příběh vlastně dopadne. Navíc se všude skrývají drobné vtípky, které ocení i rodiče. A to nejen na ilustracích, ale i v textu – dovolená v Hrabošovicích, tuleň kuželozubý jménem Hali (Halichoerus grypus), rybářství s názvem „Čiči“…
Detektivní příběh má pouhých 48 stránek, přečetli jsme ho za jeden večer. Děti se u čtení tolik bavily, že prostě nešlo přestat.
Kniha je doporučována pro děti od čtyř let, náš tříleťák si jí plnohodnotně užil a vzhledem k množství a náročnosti textu jí zvládne přelouskat i zdatný čtenář školou povinný. Až v lednu vyjde pokračování, oba díly zaujmou čestné místo v naší knihovně.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *