Čteme dětem / Medvěd Wrr – Po přečtení zavřít

Autorská dvojice Michal Široký a Jaromír Štejnar (čili Michal a Míra, jak se podepisují v mailu) sice ještě vlastní potomky nemají, což jim ale nebrání v tom, vydat knihu, která má velký potenciál děti zaujmout. Díky nim spatřil světlo světa jeden medvědí chlupatý sympaťák – Medvěd Wrr.

Neobyčejný medvěd Wrr

Wrr není jen tak obyčejný medvěd, ale správný hrdina bez bázně a hany, který se vrhne po hlavě do dobrodružství aby zachránil knižní svět. Jak se to ale přihodí, že se tenhle malý nemluvný savec ocitne přímo ve víru strhujících událostí?
Poštovní holub Pipp, zodpovědný doručovatel, přinesl na půdu staré a trochu strašidelné továrny krabici s tajemnou adresou. Zatímco odpočíval, unikl mu z ní medvěd Wrr, který rozhodně neměl v plánu dobrovolně se vrátit do svého papírového vězení. Při průzkumu tajemné budovy narazil na spousty knih, do jedné z nich se začetl a příběh ho natolik pohltil, že se ocitnul přímo uprostřed děje. Na rozbouřeném moři bohužel narazil na bandu pirátů, v čele s kapitánem Crabsonem, která se snažila uloupit bermudský trojúhelník. V souboji přijde Wrr o ucho, ale z knihy se naštěstí dostane v jednom kuse.

Akční jízda pokračuje dál – piráti s Crabsonem se usilovně snaží zmocnit tří součástek tiskařského stroje, aby mohli ovládnout celý knižní svět. Ty do knih ukryl želvák Edward s nadějí, že je Crabson se svojí partou nenajde. Pokud by se jich totiž zmocnili, mohli by přepsat všechny knihy a dobré konce změnit ve špatné. Medvěd Wrr tak cestuje knihami mnoha žánrů, snaží se najít poslední součástku stroje a nenechat se chytit pirátskou bandou. Jestli se mu to povede a společně s Edwardem zachrání knižní svět, to už si přečtěte sami 🙂

A hlavně … nezapomeňte ji zavřít!

Napínavý příběh i netradiční grafika

Kniha má opravdu velký potenciál zaujmout i dětské nečtenáře. Její ilustrace jsou koncipovány tak, aby se stylem přiblížily počítačové grafice. I naše nepočítačové děti se po prvním prohlédnutí se  okamžitě zorientovaly v postavách a než mi jí vrátily, oba si jí několikrát musely prohlédnout. Dospělý zase ocení vtip a nápad velkoplošných ilustrací, Wrr jako hrdina noir filmu je TOP 🙂

Při prvním čtení měly děti trochu problém se zorientovat v příběhu, podruhé už byly v knize jako doma. Celá kniha má rychlý spád, žádná hluchá místa a jak řekla Éčko: „je to dobrodrůžo“. Text rychle odsýpá, Wrr doslova létá z jednoho knižního příběhu do druhého. Kniha vystačí tak akorát na večerní čtení nebo poobědový odpočinek. Pro mladší děti bude náročná na pochopení, ale ty ilustrace za to stojí. A děti 5+ už si jí užijí se vším všudy.

Co rozhodně stojí za upozornění je fakt, že celou knihu si team M.+M. dali dohromady pouze za pomoci Hit hitové kampaně a svých fanoušků. Až si budete knihu objednávat pod stromeček, nebude s Vámi komunikovat žádný anonymní prodavač ve firemním tričku, ale přímo jeden z autorů 🙂 A těžko lze odolat obřímu „merchi“, který se s Medvědem Wrr pojí, mimo knihy si na eshopů můžete objednat dokonce i trička, placky, pexeso nebo dokonce plecháček…

Díky Michalovi a Mírovi mám pro Vás k dispozici tento recenzní výtisk jako předvánoční překvapení. Takže zítra tady vyhlásím jednu rychlou GA o tohohle medvědího fešáka.

Odkaz na eshop ZDE

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *