Adventní kalendář

Před několika dny jsem četla krásné zamyšlení o dětském blahobytu od Ronji, mámy pěti krásných holčiček. Moc ho doporučuji k přečtení, možná se Vám pak Vánoce a celý advent zklidní a přestane být honbou za nákupy hromad dárků. Možná pak přestanete kupovat hromady zbytečností… A komu se do čtení nechce, to nejdůležitější zní takto:
1. Děti nemusí vždy dostat to, co chtějí.
2. Děti nemusí vždy dostat ani to, co potřebují.
3. Někdy si na věci, které chtějí a potřebují, musí počkat.

Adventní kalendář trochu jinak

Podle těchto tří krátkých a pravdivých pravidel se bude letos řídit i náš adventní kalendář. Loni ho děti měly nacpaný zvířátky, autíčky, sponkami, hopíky, samolepkami, tetováním atd… Hromadou věcí, které skončily v propadlišti dějin a časem v odpadkovém koši. Letos to bude spíš o společně stráveném čase, ten je důležitější pro nás i pro děti. 
Letos mám opět připravené malé látkové pytlíčky, které se dají používat každý rok znovu. Kupovala jsem je loni na Fleru, mají ideální velikost 10 x 12 cm. Éčko má červenobílou sadu, Téčko modrobílou, ať se jim to neplete 🙂 Minulý rok jsem jim je naskládala do dřevěných misek, ve kterých se jim ale příslušný sáček špatně hledal. Misky byly moc malé a první týden pytlíčky přetékaly všude kolem. Naštěstí děti momentálně ujíždějí na mandarinkách, takže je v rámci úspory času v obchodě kupujeme je rovnou ve velkém v bedýnkách. Stačilo si vyšetřit dvě dřevěné lísky, natřít je černou temperou a tradááá, adventní krabičky jak vyšité. Budou dělat parádu na skříňce a zrecykluji je do dalších let. Stačí měnit obsah pytlíčků a výzdobu. Letos na nich mají stříbrné kuličkové řetězy a chvojí.

 
 

Čím naplnit adventní kalendář?

No a co jim dáme dovnitř? Kromě spousty ovoce a zeleniny jsou obě děti velké veverky. Místo sladkostí, bonbónů, pseudočokolády, budou mít uvnitř ořechy a sušené nesířené ovoce. Vlašáky napaběrkované v parcích kolem domu, lískové oříšky a mandle koupené. V každém sáčku kromě zobání najdou každý den malý tématický obrázek k vybarvení a dílek vánočního puzzle
Naprostá TOP jednička, kterou recyklujeme pořád dokola jsou obrázky od výtvarnice Jany Kloučkové Kudrnové alias Jany z lesa. Ty budou tento rok pro Téčko, loni na vybarvování ještě moc nebyl, letos začíná konečně projevovat zájem.
ke stažení ZDE

Éčko bude mít vánoční vybarvovací puzzle. Každý den jeden dílek a na Štědrý den si složí a vybarví  celý tématický obrázek. Běžná tiskárna zvládne i tisk na čtvrtku, puzzle vydrží déle a je s ním lepší manipulace při stříhání i skládání. Odkaz je z tohoto blogu.
ke stažení ZDE
Společně pak dostanou vytištěný Vánoční sešit od holek z Testováno na dětech. Lehčí aktivity budou pro Téčko, se zbytkem si už poradí starší sestra. Aktivit je tam dostatek, tak se snad oba podělí bez hádek.
ke stažení ZDE

Materiálně i zážitkově…

A pomyslnou třešničkou na dortu jsou poukázky na společně strávený čas. Zní to prapodivně, plánovat si rodinné zážitky, ale přes rok má Chlap hromady práce a na rodinný čas zbývají často jen víkendy. Přes zimu je práce méně, takže se snažíme některé dny pojmout jako „jiné“. Vezmeme děti na celý den ven, do restaurace, do kina, na výstavu… V zimě užijeme už zmiňované kino (poukázka na film dle vlastního výběru), planetárního zimního Nebešťánka a Mořský svět. Vstupné do něj není zrovna nejlevnější, ale díky Slevomatu je to hned snesitelnější 🙂

Doufám, že děti budou letos s adventním kalendářem spokojené stejně jako já …

Jestli máte nějaké tipy na vánoční omalovánky malých rozměrů, sem s nimi. Ať máme z čeho brát zase napřesrok.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *