Výlety / Obora Žleby

Můj poslední výletní příspěvek letošní letní sezóny píšu hodně s křížkem po funuse. V létě jsme děti vzali nejen na prohlídku zámku, ale za zvířaty, které Obora Žleby ukrývá. Ta má ale pouze sezónní otvírací dobu a s posledním zářím se obora uzavírá. Ale snad tenhle článek poslouží jako inspirace někomu dalšímu pro příští rok. Výlet do Žlebů se totiž hodně vyplatí.
Stádo bílých jelenů

Město, zámek, park i obora

Obora Žleby se nachází ve stejnojmenném městě, v podzámčí stejnojmenného zámku a hned vedle zámeckého parku. Svojí nabídkou se Žleby stávají ideální destinací pro celodenní výlet. V zámku je možné si zaplatit komentovanou prohlídku, která zaujme i děti, zámecký park je dostatečně rozlehlý, aby pojal velké množství piknikujících návštěvníků a v obora v sobě schovává zábavu i velkou dávku užitečných informací.

Žleby se nacházejí ve Středočeském kraji, nedaleko města Čáslav, z Prahy je to sem kolem stovky kilometrů, při dobrém provozu cesta na hodinku. Parkoviště je přímo u zámku, z něj je to už necelých 500 metrů parkem přímo k oboře.

Obora Žleby, to nejsou jen bílí jeleni

Obora je přístupná návštěvníkům pouze sezónně, a to od května do posledního září. Přičemž v červenci a srpnu jsou ukázky dravců každý den (mimo pondělí) ve 12:00 a v 15:30. V květnu, červnu a září se na ukázky dostanete pouze o víkendu a ve svátky.
Cena vstupného je více než příznivá, dospělý doprovod zaplatí 50 Kč, děti od 3 let 40 Kč a ti nejmladší to mají tradičně zdarma.

Kromě známých bílých jelenů, kteří se zde chovají, je možné v oboře pozorovat i muflony, divoká prasata, daňky, srnčí, siky, vodní ptactvo a nebo shlédnout komentovanou ukázku dravců. Při té se předvedou nejen sovy a běžní čeští dravci, ale i orli nebo sup. Ukázka je samozřejmě doplněna o zajímavý výklad o místní fauně a flóře i o nedaleké záchranné stanici Lipec. Někteří ptáci, kteří jsou v oboře k vidění, byli deponovaní právě z této záchranné stanice.
Bílý jelen – dominantní samec
Za drobný poplatek je možné se vyfotit s kánětem, všechny finance jdou na provoz záchranné stanice
Celá obora je prošpikovaná dřevěnými informačními a interaktivními tabulemi. Děti si mohly prohlédnout různé druhy ptačích budek, v některých našly i hnízda. Dozvěděly se, jak poznat konkrétní dravce v letu nebo jak se od sebe liší ptačí vejce.
Prohlídka ptačích budek
Ptačí vejce
A ještě zajímavost závěrem, po cestě do Žlebů se nám povedlo nad polem u silnice spatřit orla mořského. Jak jsme se v oboře dozvěděli, jejich výskyt začíná být v Čechách poměrně častý, takže oči na stopkách 🙂

Celá prohlídka obory včetně ukázky dravců a sov nám trvala něco přes dvě hodiny. Poté, co si Téčko dal svůj chrupec v nosítku, jsme si šli užít i kulturu v podobě prohlídky zámku.

Zbrojnice zámku Žleby
Zámecká kaple
Překrásná vitrážová okna
Jako z pohádky
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *