Výtvarná herna / Doteky

Ve chvíli, kdy vejdete do haly Národní galerie, nemůžete přehlédnout instalaci Magdaleny Jetelové Dotek doby, která zabírá prostor celé Malé dvorany. Instalace byla vytvořena speciálně pro prostor Veletržního paláce, odrážejí ji dvě vibrující skleněné desky, protínají laserové paprsky a občas se zobrazí souřadnice reálných válečných míst (Kongo, Aleppo). Celý koncept vyvolává pocit, že vše je v pohybu a neustále nestabilní. Magdalena Jetelová je známá svými monumentálními sochami a instalacemi. které zpochybňují lidské chování, rozdělení moci, schopnost nezapomínat či se zabývají ekologickými otázkami. U nás je známá především díky své Židli před Sovovými mlýny, odkud ji v roce 2002 odnesl povodňový proud 40 km za Prahu, kdy byla nalezena neporušená. 

Vlastní instalaci Doteky bylo možné vytvořit z kartonových desek a dřevěné stavebnice Kapla. Každá stavba měla i svou odrazovou desku, která se dala rozkmitat a vytvářela tak stejný efekt jako instalace v Malé dvoraně. Celý projekt se velmi lehce proměnil třeba v dráhu pro auta 😀

Světově nejproslulejší dílo M. Jetelové je bezesporu projekt Domestikace pyramidy. V několika evropských galeriích nechala umístit části pyramid, potkaly se tak architektury rozdělené tisíciletími. 
V herně měly děti k dispozici zmenšený model jednoho patra galerie a písek, původní záměr stavby pyramid vzal rychle za své, ve finále byl písek všude, jen ne v podobě pyramid.
            
Došlo i na kreslení, tentokrát růžovým pigmentem a popelem. Při první aktivitě se na čtvrtku nalepila papírová páska, čtvrtka obarvila pigmentem a nakonec stačilo z hotového výkresu strhnout pásku. Málo úsilí a velký efekt, především ten barvící a matlací, vše se totiž dělalo pouze ručně.
Druhá aktivita bylo malé kouzlo. Na čtvrtku se podle šablony napsala bílou voskovou slova ČAS nebo TIME, poté se na čtvrtku musela nanést vrstva popelu, nápis se objevil. I když obě výtvarné techniky nejsou nic zázračně objevného, u obou dětí se setkalo s nadšením.

Poslední aktivita, která děti zaujala, byla inspirovaná landscape Projektem Island – laserové znázornění Středoatlantického hřbetu, linie, která rozděluje Evropu a Ameriku. Laser naštěstí k dispozici nebyl, zato se  dělící „linie“ sestavovaly na prosvětlovacím stole. Na hromadě byly vždy na 2 kusy nařezané polystyrenové kostky, úkolem bylo najít k sobě 2 pasující díly a umístit je na prosvětlovací stůl. V podstatě princip jednoduchého puzzle. 

Už jsem byla na zajímavějších a originálnějších hernách, ale nejdůležitější je, že děti byly spokojené a téma je zaujalo. Než jsme si zašli na tradiční kávu do Café Jedna. nesměla chybět fotka u díla Magdaleny Jetelové Doteky.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *