Výtvarná herna / Konečně nekonečno

Ital Michelangelo Pistoletto patří k hlavním představitelům uměleckého směru Arte Povera, který pracuje především s předměty denní potřeby jako jsou větve, sklo, látky nebo kov. Jeho nejznámější dílo „Venuše z hadrů“ zobrazuje kontrast ušlechtilosti, krásy a anonymní masy látek, kontrast hodnotného a nehodnotného. V Národní galerii se nachází ale jiné dílo, a to Hrob zrcadla, Pistoletto ve svých instalacích využíval často velkých zrcadel, reflexních vlastností oceli a zdůrazňoval tak vztah mezi návštěvníkem a virtuálním prostorem. 
Kontrasty, zrcadlení, odrazy a nekonečno bylo stěžejním tématem herny tohoto týdne. 

V herně bylo dopoledne tentokrát přeplněno, fronta v hale na 20 minut, příště raději půjdeme opět odpoledne 🙂 Děti začaly jednoduchou aktivitou „nekonečna“ – vytvořením obrazce ze šňůry a její obkreslení na papír. 

Zato zrcadlení, to by dětem vystačilo na zbytek dne. Soustava zrcadel různých velikostí se stavěla do labyrintu z polystyrénu. Děti mohly pozorovat odrazy svoje a prostoru herny. 

A zrcadlový bunkr – obří dřevěná bedna obložená foliemi a velkými zrcadlovými deskami 🙂 Největší zábava bylo samozřejmě pozorování, co mají malé holky pod sukní 🙂
Nechyběla ani část inspirovaná právě Venuší z hadrů, i když mladší exemplář jí pojal dost po svém. Místo vytváření instalace se v barevných krepových papírech potřeboval pořádně vyrochnit 🙂

Nechybělo ani oblíbené kreslení na prosklenou stěnu herny. A E. opět vytvořila můj portrét včetně foťáku na krku. 

Poslední, co jsme stihli, bylo vytvoření pozitivu a negativu z barevných lepicích folií. Nácvik stříhání a prostorové vnímání dětem hodně sedlo a E. si svůj výtvor pyšně nesla v ruce až domů. 
Na závěr obligátní informace co, kdy, kde a kam: aktuální program najdete na facebookových stránkách Národní galerie dětem a Otevřená výtvarná herna. A samozřejmě na stránkách Národní galerie. Hernu můžete navštívit každou středu (15:30-16:45) nebo ve čtvrtek (10:15-11:30 nebo 15:30-16:45).
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *