Čteme dětem / Dům myšek

Dům myšek: Sam a Julie a Dům myšek: Sam a Julie v divadle našly děti na Vánoce pod stromečkem a hned byly pasovány na jedny z nejoblíbenějších příběhových knih vůbec. Nejsou to totiž jen „obyčejné“ knihy – Dům myšek a všichni jeho obyvatelé opravdu v reálu existují. Autorka knih Holanďanka Karina Schaapman celý dům vytvořila z kartonových krabic, a to včetně autentického vybavení a mnoha malých myšek. Příběhy v knihách tak spontánně vznikaly při stavbě dalších a dalších pokojů i přilehlých venkovních prostor. 
Jednotlivé kapitoly obsahují krátké příběhy, psané velmi srozumitelně i pro menší čtenáře. Dobrodružství Sama a Julie jsou dětem velmi blízká a podobná běžnému životu – smažení palačinek, nález kamínku pro štěstí, přespávání u babičky, divadelní vystoupení … U nás to naprosto válcuje kapitola o tom, jak si Julie zlomí nohu na koloběžce 🙂 Navíc je kniha plná fotek ze života myších obyvatel, takže si děti často raději prohlížejí detailní zařízení bytů než poslouchají moje předčítání. 
Sam a Julie bydlí v Domě myšek. Je to svět sám pro sebe. Julie bydlí v šestém patře vzadu, jen s mámou, v jedné malinkaté komůrce. Nemá tátu, sourozence, ani babičku a dědečka. Julie je STRAŠNĚ zvědavá a HROZNĚ paličatá. Nesnáší nudu, a jakmile ji to doma přestane bavit, vyráží ven za dobrodružstvím se svým kamarádem Samem. Sam bydlí v Domě myšek vepředu uprostřed. Bydlí tam s mámou, tátou, bratříčky a sestřičkami. Má dva dědečky a dvě babičky, několik tet a jednoho strýčka. Sam je STRAŠNĚ nesmělý a HROZNĚ poslušný. Když je s Julií, dělá věci, na které by si jinak nikdy netroufl. Čeho má Sam hodně, toho má Julie málo – a naopak. Jsou to nejlepší kamarádi a o všechno se spolu dělí. 


A jako bonus informace navíc 🙂 Postavičky Sama a Julie je možné zakoupit na stránkách nakladatelství Meander – myšák Sam a myška Julie. Tamtéž najdete letos na jaře zbrusu nový díl Domu myšek s názvem Sam a Julie v cirkuse
Kdo by se chtěl osobně potkat s autorkou Karinou Schaapman, bude mít příležitost na báječném literárně-dramatickém festivalu pro malé i velké děti Děti, čtete? 2017. Festival se uskuteční 1. – 2. června v Městské knihovně na Mariánském náměstí, na Kampě i v Musaionu Národopisného muzea. Právě tam se uskuteční na závěr festivalu diskuze s autorkou, která s sebou přiveze i kulisy domu myšek a děti si budou moci vyrobit svůj vlastní malý domeček. 


Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *