Výtvarná herna / Součástí jsou části

Výtvarná herna byla tento týden pojata čistě recyklačně. Inspiraci totiž lektorky braly z děl britského sochaře Tonyho Cragga. Ten mimo svých známých bronzových skulptur často tvořil i z nalezených nepotřebných předmětů, plastových odpadů či naplaveného dřeva. Cílem tedy bylo poukázat na to, že i ze starých a odložených věcí se dá s fantasií vytvořit něco nového. 

Na první sochařskou část stačily kousky polystyrénu, kostičky pěnové hmoty z minulé dílny a silonkové ponožky 🙂 Poté, co děti vycpaly ponožky materiálem a daly jí podstavec, vznikla malá skulptura. 
Na tvorbu dalších soch byla potřeba jen voda a kukuřičné křupky. Všichni rodičové jistě znají, jaký bordýlek udělá oslintaná kukuřičná křupka 🙂 Stačí jí lehce namočit, rozplizne se, lepí a nemilosrdně drží na čemkoliv. Takže spojit několik křupek dohromady do komplikovanějších tvarů nebyl žádný velký problém. 

Následující aktivita byla hitovka mladého pána – cpát skartovaný papír do igelitových pytlů. Plné pytle se za asistence dospělého zavěsily na silonová lanka v prostoru ateliéru, vzniklo tak hromadné dílo všech dnešních účastníků. A jako bonus jsem kousky papírů lovila ještě večer ve vaně. 
Na dalším stanovišti jsme všichni strávili nejvíc času. Z lepící folie si děti nastříhaly tvary (v zadání byla sice lahev či sklenice), tu jsem jim přilepila na čtvrtku a oni si jí „vybarvily“ nalepováním drobného materiálu – korálky, gumičky, odstřižky látky a tylu, kousky plastu. Děti si tak kromě barev procvičily i jemnou motoriku. Tuhle aktivitu si brzy zopakujeme doma, dlouho se nestalo, aby obě děti vydržely tak dlouho sedět a soustředěně pracovat. 

V herně toho bylo k dispozici víc, my už jsme bohužel nestíhali. Už jen kávu v Café Jedna a domů. 
A na závěr nezbytné info: aktuální program najdete na facebookových stránkách Národní galerie dětem a Otevřená výtvarná herna. A samozřejmě na stránkách Národní galerie. Hernu můžete navštívit každou středu (15:30-16:45) nebo ve čtvrtek (10:15-11:30 nebo 15:30-16:45).
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *