Výtvarná herna / Vrstvi vrstvy

S týdenním zpozděním (uff, lajdák) je tu report z výtvarné herny Národní galerie. Tentokrát byla věnovaná konceptuálnímu malíři Tomáši Rajlichovi, který se po roce 69 usadil v Holandsku, v současnosti tvoří a žije střídavě v Praze a Veroně. U nás i ve světě je znám jako tvůrce monochromních strukturovaných maleb, jedno z jeho děl je možné vidět i v Národní galerii. Dílna  byla tedy zaměřena  především na použití jedné či dvou barev ve vzájemných kontrastech, na jejich struktury a vrstvy. A jako bonus jedna autorova citace: „Kdo chce něco vidět, tak to vidí“  

Výtvarných stanovišť a technik k vyzkoušení bylo opět několik, obě děti na dlouhou dobu zaujalo hned to první. Na perforované podklady se nanesla barva, která se pomocí jednoduchého lisu tiskla na barevnou čtvrtku. Na výběr byla pouze modrá a bílá, tato jednoduchá kombinace lehce sváděla děti k míchání odstínů a používání kontrastních šablon. Po otištění na černou čtvrtku vznikly jednoduché a zajímavé geometrické kompozice. 

Další oblíbenou zastávkou se stal stůl, kde malí umělci měly možnost nechat „zmizet“ některý z autorových  vytištěných děl. Někdo to pojal ve velkém a zabělil/začernil celý obraz, někdo se věnoval detailům a vybarvoval pouze některé části či čtverce.

Na řadu přišel i prosvětlovací stůl, geniální záležitost v jakékoliv herně. Výborně pomáhá dětem pochopit vrstvení jednobarevných materiálů, průsvitnost nebo prolínání barev při použití různobarevných fólií. Zde přišlo na řadu opět vrstvení, tentokrát mnoha bílých fólii, některých perforovaných.

Na zdech ateliéru mohly děti zformovat hromadné velké dílo pomocí štětců, válečků, bílé barvy a vody. Kdy se jim poštěstí pomalovat si doma beztrestně zeď 🙂

Mohly si naaranžovat vlastní černočerný obraz, i když E. to pojala spíš jako „stát se svým vlastním obrazem“. K dispozici byla plastelína, kdy se měl sice tvořit plastický obraz pomocí vidliček, špejlí a rydel, ale většina se zadání nedržela a sestavila z modelíny své vlastní konstrukce. Poslední, co jsme ještě stihli před odchodem domů, bylo vytváření vlastních geometrických koláží pomocí jednoduchých šablon a barevných kříd. 

Pokud by Vás herna zaujala, aktuální program najdete na facebookových stránkách Národní galerie dětem a Otevřená výtvarná herna. A samozřejmě na stránkách Národní galerie. Hernu můžete navštívit každou středu (15:30-16:45) nebo ve čtvrtek (10:15-11:30 nebo 15:30-16:45).

Tento týden hernu b-žel vynecháváme, takže zase za týden …
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *