Čteme dětem / Městečko Lážoplážo

Humoristické a trochu potrhlé knihy pro děti my doma tuze rádi! Knihy, ve kterých hrdinové zažívají bláznivé příhody popírající fyzikální zákony, kde je možné cokoliv a navíc všechno vždy dobře dopadne. Kde není problém mluvící pes, bubliny jako dopravní prostředky nebo školka pro obrazy. Pokud je tohle váš šálek kávy, nechce se pozvat na jedno podivné místo – Městečko Lážoplážo čeká!

Za Zlatou velrybou

Znáte olomoucké překrásné knihkupectví Zlatá velryba? V téhle oáze dětských knih najdete jen to nejlepší, co by nemělo utéct pozornosti čtenářům všech věkových kategorií. Oceňované a výtvarně zajímavé knihy jsou tu upřednostňovány před mainstreamem, autorský rukopis před tlačenkou velkých knižních hráčů a umělecká hodnota před balastem. Ve Zlaté velrybě máte záruku kvalitního výběru. A proč to tak je? Tenhle tradiční knihkupecký obchod totiž založila spisovatelka Tereza Pařížková, mladá žena, která by za dobrou dětskou knihou šla světa kraj a tohle odvětví se stalo její alfou a omegou.

Knihkupectví dostalo symbolicky jméno po knižní velrybě z městečka Lážoplážo, která plní přání. Zlatou rybku, co disponuje třemi přáníčky, to má v knize kde kdo. Ale zlatou velrybu, tu jen tak někde nepotkáte. A tak, jako knihkupectví Zlatá velryba plní přání Tereze Pařízkové, ta knižní čeká na rovnou stovku přáníchtivých jedinců.

Městečko Lážoplážo vás vítá

Sama autorka tvrdí, že kdo chce psát pro děti, musí mít „smysl pro humor a potrhlosti, alespoň pár přátel mezi dětmi a kouzelný knoflík ke stroji času, který vás kdykoliv vrátí do vlastního dětství. (Zdroj) V městečku Lážoplážo se toto povedlo autorce naplnit vrchovatou měrou. V její knize se setkává laskavý dospělý humor a praštěné kousky, za které by se nestyděl leckterý rošťák. Na tomhle vysněném místě by se líbilo každému, už jen třeba banky! Místo peněz se platí peříčky, aby kovové mince zbytečně netížily kapsu. Proto má každý peníze uložené v bance v prachové peřině. Roční období tu mají na starost čtyři přátelé – Čečesr, Zářílis, Proledún a Bředukvět, kteří dojíždí do Lážopláža vlakem. A místní „školku“ budou děti rozhodně závidět, předškolní docházka se totiž realizuje v hračkářství pana Chmýří! Do školky tu chodí nejen děti, ale i obrazy (proč viset v galerii, když jsou stejně všichni v práci nebo ve škole?) Tahle školka je ale na rozdíl od té lidské nesmírně tichá, obrazy totiž nejraději tráví čas díváním se na sebe :-)Dospělí ocení i vtipné slovní hříčky – pan Baroko a paní Rokoko mají dceru Empírku, její kamarádi se jmenují kluk Jakobuk a holčička Žulie, obchod s pleteným zbožím vlastní paní Jehlič 🙂

Pestrá směsice obyvatel městečka se vzájemně proplétá v barevných obrazech ilustrátorky Veroniky Vackové, které vždy končí u Zlaté velryby. Ta v očekávání splnění dalšího ze sta přání vytáhne katalog bazénů i domů, protože tak to si jinde přejí nejčastěji. Na povrchně materiální přání ale nikdy nedojde, místní mají jiné cíle – změnit minulost a napravit staré hříchy, nová přátelství nebo mluvícího psa.

Na konci každé kapitoly mohou děti zodpovědět několik otázek. Některé se vztahují k právě dočtené kapitole a tím upevňují zamapatování textu, jiné volně navazují na dané téma a nechávají dětem prostor pro jejich vlastní fantazii. Občas se díky tomu od dětí dozvíte zajímavé věci 🙂

Jestli jsem vás nalákala na návštěvu Lážopláža, po první knize s podtitulkem Zlatá velryba Tereza Pařízková s ilustrátorkou Veronikou Vackovou v Mladé frontě vydaly volné pokračování Městečko Lážoplážo – Křáp Pařát.

PAŘÍZKOVÁ, Tereza. Městečko Lážoplážo. Ilustroval Veronika VACKOVÁ. Praha: Mladá fronta, 2018. ISBN 978-80-204-4751-7.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *