Čtu v dubnu

Další měsíc za námi, to jako fakt? Není to nějaké rychlé? Všichni se těší na jaro a ono je během pár dní zase pryč. Magnolie u nás v ulici rozkvetly a opadaly během jednoho týdne, šeříky s bídou dožijí začátku května a z všudypřítomných pampelišek už jsou zase „foukačky“. Tohle zrychlené tempo má svoje výhody, konečně se dá zase číst venku, s dětmi na hřišti a bez nich na zahrádkách kaváren.

Stephanie Oakes – Posvátné lži Minnow Blyové

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví — ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život. ZdrojMoje první setkání s young adult literaturou, což jsou knihy pro mladé dospělé čtenáře. No asi už nejsem tak úplně mladá, protože tenhle styl není můj šálek kávy.
V knize se střídají dvě časové linie – Minnow žijící v sektě, v područí despotického vůdce a jeho stáda lidských ovcí. A Minnow ve vězení, kde se snaží vrátit do běžného života, zorientovat se v nové společnosti a najít si své místo pod sluncem.
Část popisující dvanáct let života sekty byla velmi sugestivní, i když na můj vkus moc povrchní. Chyběla mi výraznější charakteristika postav, celé okolí Minnow působilo spíš jako komparz a do počtu. Nicméně se tahle část velmi dobře četla, i když občas sklouzla do klišé. Na to, že je to kniha určena pro dospívající čtenáře, tak scéna s usekáváním rukou by se spíš hodila do pěkně krvavého thrilleru 🙂
Dějová linie ze současnosti, kterou tráví Minnow za mřížemi byla tak idylická a neuvěřitelná, že by ve vězení chtěl žít každý 😀 Tomuhle se prostě nedalo věřit ani za mák. Vězeňkyně, která je z neznámého důvodu postrachem všech chovanek, je vlastně laskavost sama a pomáhá Minnow na každém kroku. To jako vážně? Tohle někdo zbaštil?
Plus je za velmi čtivě napsaný text. Pokud byl úmysl čtenáře (spíš čtenářky) na prahu dospělosti zaujmout a udržet u knih, tak tenhle záměr se opravdu povedl. A já se nadále young adult literatuře vyhnu, potřebuji si víc potrápit mozkové závity.

OAKES, Stephanie. Posvátné lži Minnow Blyové. Přeložil Alžběta KALINOVÁ. Brno: Host – vydavatelství, 2017. ISBN 978-80-7577-027-1.

Hodnocení: 3/5

Dita Táborská – Malinka

Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezencem.
Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.
Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa jejího života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, který po dítěti hluboce touží. Zdroj

Po lehké oddychovce přišel o dost silnější kalibr 🙂 Debut Dity Táborské Malinka vypráví velmi silný příběh o podstatě mateřství. Je založené na genetice nebo na výchově? Jaké zápory a komplikace s sebou nese adopce? Lze se s ní někdy vůbec vyrovnat?
Adoptovaná Malka žije od malinka se svými nebiologickými rodiči a dvěma bratry. Celá rodina Malce vždy tvořila respektující a milující zázemí, které by mohla závidět i leckterá biologická rodina. Jenže stigma adopce a nízkého sebevědomí si s sebou i přes veškerou snahu Malka nese celý život. Navíc do toho vpadne Malčino nečekané těhotenství a hledání vlastní biologické matky.
V knize se vzájemně prolínají cesty tří žen – Malky, její adoptivní matky Iny a adeptky na adopci Alice. Ani jedna z postav není výrazně polarizovaná a na svých příbězích ukazují, že nic černé ani bílé. Což je výborně vidět na popisu některých scén právě z pohledu všech třech žen.
Mínus bod je paradoxně za závěr. Ten byl na můj vkus až moc překombinovaný a Malčino chování na úplný konec knihy mi přišlo až moc nepochopitelné.
Ditě Táborské letos v červnu vyjde nová kniha – Běsa – opět v nakladatelství Host. To má skvělý čich na autory, Běsa by neměla ujít žádnému milovníkovi současné české literatury.

TÁBORSKÁ, Dita. Malinka. Brno: Host – vydavatelství, 2017. ISBN 978-80-7577-096-7.

Hodnocení: 4/5

Juliette Fay – Senzační sestry Turnerovy

Když přijde otec živitel následkem úrazu o práci, hrozí celé rodině vystěhování a bída. Rázná matka však najde řešení – své čtyři dcery promění v SENZAČNÍ SESTRY TURNEROVY, akrobatické číslo, s nímž budou vystupovat po kabaretech. Gert, Winnie, Kit i Nell se tak ze dne na den změní svět – budou muset odložit své plány, ale současně se jim otevře nespočet nových možností. A kde jinde by potkaly tak různorodé povahy, tolik národností, kde jinde by zažily tolik emocí? Čteme tak vlastně hned dva příběhy – ten osobní, o proměnách čtyř mladých duší, a ten „větší“ o americké historii na prahu 20. let dvacátého století. ZdrojSenzační sestry Turnerovy jsou báječná odpočinková kniha pro milovníky vaudevillu a Ameriky přelomu 19. a 20. století.
4 sestry, 4 naprosto odlišné povahy a jedna matka vládnoucí tvrdou rukou, které spojila bída, láska k divadlu a nutnost vydělat peníze na obživu. Společně založí akrobatický soubor, se kterým si postupně získají obecenstvo po celé Americe. Vaudeville tvoří ale pouze kulisu, hlavní gró knihy jsou sestry a jejich postupné proměny z mladých holčiček na sebevědomé dospívající ženy. I když kniha občas spadne do červené knihovny a některé dějové linie vyšumí do ztracena bez pořádného vysvětlení, charaktery hlavních i vedlejších postav je přesně ten důvod, proč si tuhle knížku přečíst. Díky tomu jí odpustím i ten předpokládaný konec, který je jak z harlekýnky 🙂

FAY, Juliette. Senzační sestry Turnerovy. Přeložil Johana Petra PONCAROVÁ. Praha: Argo, 2017. ISBN 978-80-257-2201-5.

Hodnocení: 3/5

Kazuo Ishiguro – Pohřbený obr

Děj románu zasadil autor do počátků raného středověku, kdy se Británie, kterou dávno opustili Římané, nezadržitelně mění v trosky. Král Artuš jistě vykonal pro smír na ostrově své, ale i on už se odebral do propadliště dějin a neklidnou zemí bloumají různá individua, včetně těch nadpřirozených. Příběh začíná rozhodnutím starých manželů Axla a Beatrice vydat se krajem mlhy a deště v naději, že se shledají se synem, kterého léta neviděli. Očekávají mnohá nebezpečí, ale netuší, že jim tato cesta odhalí dávno zapomenutá temná místa jejich vzájemné lásky. Kazuo Ishiguro nabízí podmanivý, hluboce jímavý příběh o ztracených vzpomínkách, lásce, pomstě, válce a síle zapomnění. ZdrojPohřbený obr je velmi zvláštní a netradiční kniha. Prolíná se tu tolik literárních stylů – fantasy, artušovská legenda, dystopie… Všechno je zabaleno v kabátku dnes velmi málo viděného austenovského jazykového vyjádření. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy četla knihu, kde jsou hlavními hrdiny pár seniorů 🙂
Axl a Beatrice se na prahu života vydávají na cestu za svým synem, kterého si díky všudypřítomné „kouzelné“ mlze vlastně ani nepamatují. Na své pouti se setkávají s rytíři, skřety, podivnými převozníky a nakonec i drakem. Mnohovrstevnatý příběh vyžaduje naprostou pozornost, je plný symbolismu a plně ho pochopí jen ten, kdo umí číst mezi řádky. Tuhle knihu lze buď milovat nebo nenávidět.

ISHIGURO, Kazuo. Pohřbený obr. Přeložil Lenka URBANOVÁ. Praha: Argo, 2017. AAA (Argo). ISBN 978-80-257-2320-3.

Hodnocení: 4/5


Příští měsíc na mě už čekají moje soukromé hvězdy české literatury – Jiří Hájíček a Petra Soukupová. A co dál? Snad konečně poslední díl Geniální přítelkyně a třeba stihnu i něco navíc. 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *