Čteme dětem / Velká kniha zahradničení pro děti

Dneska tu mám jednu akurátní novinku, která poslední týden zaplavila sociální sítě zaměřené na dětské knihomilovníky. A po právu… Knižní hvězdou letošního jara je rozhodně velkoformátová kniha z nakladatelství Práh Velká kniha zahradničení pro děti. Když mi do mailu přišla nabídka na zaslání recenzního a soutěžního výtisku, neváhala jsem ani chvilku, protože tuhle knížku by měl mít doma každý malý zahradník.

Když láska k zahradě žaludkem prochází

K zahradním činnostem mají Éčko i Téčko velmi pozitivní vztah, při sázení zeleniny i brambor, setí, pletí, zalévání, sklízení a především konzumaci všeho jedlého v dostupnosti jejich ručiček a žebříku jsou jako doma. A že si díky velkým zahradám u obou prarodičů téhle zábavy užijí 🙂 Když se navíc svezou na malotraktoru nebo prohrabou v kompostu, jejich blaženost nezná mezí. Náš pražský byt nám sice příliš pěstovatelských pokusů nedovolí, ale o bylinky na balkóně se děti starají zodpovědně každou sezónu. A letos díky Velké knize zahradničení zkusíme i něco navíc.

Velká kniha zahradničení od jara do zimy 

Kniha je logicky i opticky rozčleněná do čtyř částí – jaro, léto, podzim a zima. Hned na úvod knihy je stručný číslovaný obsah, kde má každé roční období svoji barvu. Příslušnou barvou je označena i každá stránka, kniha je díky tomu krásně přehledná.

Jaro nás zajímalo nejvíc – jak zaset saláty, proč některé ředkvičky pálí, které bylinky se k sobě hodí do jednoho truhlíku, jaké druhy rajčat se pěstují či kolik je odrůd tulipánů. Skvělé jsou permakulturní tipy, jak chránit svoji zahradu před škůdci – mandelinka nemá ráda česnek, takže ho vysaďte blízko brambor – nebo jak si udržet včely na zahradě a založit jim pítko. Jedlíci si zase můžou pochutnat na smažených cuketových květech a holčičky ocení návod, jak seříznout květiny do vázy, aby vydržely co nejdéle.
V letním období je práce v plném proudu – sklízí se levandule, sází jahodníky či řízkují květiny. Kniha myslí i na zábavu – najdete zde návod na výrobu lampiónů nebo výrobu levandulových pytlíčků. Víte, co je to nyktinastie nebo jak ekologicky chránit sazenice před květilkou zelenou, mšicemi či nenáviděnými slimáky? I takovéhle informace najdete v letní části knihy.

Přichází podzim a s ním to, co mají děti nejraději – sklizeň a nacpávání pupíků rovnou na záhoncích. Díky Velké knize zahradničení se dozvíte, jak nasušit bylinky, uchovat česnek a cibuli nebo uskladnit dýně. 

Nastává zima, záhonky spí a je dost času myslet i na zvířata, která jsou pro zahradu nepostradatelná – postavit hmyzí hotel, domeček pro ježka nebo krmítko. I v zimě se dá doma leccos vypěstovat, třeba naše oblíbené avokádo z pecky 🙂

Na konci knihy najdete velmi užitečné tipy pro všechny pěstitele – jak si rozvrhnout zahradu a nebo krásný přehled, kdy se co seje/sází a sklízí. A úplný závěr tvoří kalendář, kam si děti můžou zapisovat, kdy si co zasadily a sklidily. Tuhle část rozhodně využijeme, čeká nás výsev bylinek do truhlíků a to se zaznamenat musí 🙂

Ekologické zahradničení pro děti i rodiče

Co říci závěrem? Tahle kniha není určená jen pro děti, spoustu užitečných informací v ní najdou i rodiče. Její ekologické smýšlení čtenářům ukazuje, že to jde i bez postřiků a chemických hnojiv, kompost je nad všechny granule v plastových pytlích. 
Kniha je určená pro děti ve věku 5+, menší děti se díky ní můžou seznámit s různými druhy zeleniny a zahradní faunou. Pro malé zahradníky nepostradatelná záležitost.
Díky nakladatelství Práh a 2media pro Vás mám jeden soutěžní výtisk. Zítra sledujte blog a instagram, pojede to na obou frontách. 
 

PELLISSIER, Caroline a Virginie ALADJIDI. Velká kniha zahradničení pro děti. Ilustroval Élisa GÉHIN, přeložil Sára TÖRÖKOVÁ. Praha: Práh, 2018. ISBN 978-80-7252-700-7.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *