Vánoční ladění

Obě děti týden trčí doma s virózou, která je naštěstí už na ústupu. Advent nemilosrdně čeká za dveřmi a můj „to – do list“ začíná mít otáčky jak rulička toaleťáku. Nejlepší doba na test nového receptu na perníčku. Co na tom, že v nich bude naprskaných pár bacilů navíc. Letos děti testují recept od Cuketky a já se jim do toho plést nehodlám.
A proč také. Sice nemáme Montessori domácnost, ale snažíme se vést děti k co největší samostatnosti v běžných domácích činnostech. Je to baví, mě ušetří práci a odnést po sobě špinavý talíř do myčky nikomu žíly neutrhne.

Recept na perníčky od Cuketky

Teď ten recept:
230 g hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva
 
Postup je klasický – smíchám všechno suché, pak přidám všechno tekuté, míchám, dokud síly stačí. A když už nestačí, vrazím to do lednice.
Přichází alfa omega veškerého pečení perníčků! Výběr vykrajovátek! Jablko sváru nejedné sourozenecké party. U nás už pár let dominuje Ikea sada, letos jí děti obohatily o velikonoční Tescoma výběr. Losovi, lišce či ježkovi tak dělá společnost jehně či kachna 🙂 No co, jsou to jejich/naše vánoční perníčky a můžou si udělat třeba prdící jednorožce v plovacím kruhu…
Potvrzuji, že po upečení jsou perníčky hned k snědku, nepodobají se trpasličímu chlebu ani za páně Pratchettův nehet (fanoušek pochopí…). Do Vánoc nevydrží, ani s tím nepočítám, ale snad alespoň do půlky týdne nám budou zdobit jídelní stůl.
V mezičase je potřeba provětrat bohatou sadu razítek. Těch památečních… Co má Chlap ještě z dětství… A děti je milují…
Máme doma krabici nových razítek, písmenkových z Tigeru i obrázkových Aladine, ale žádné nejsou taková srdcovka jako tyhle staré poděděné…
Máte nějaký léty ověřený recept na hned měkké perníčky? Pečeme každý rok jiné a nedaří se nám nastálo zakotvit u jednoho receptu.
Příště pro Vás budu mít tip na skvělou adventní dílnu v centru Prahy a navíc dvě skvělé aktivity do adventního kalendáře k vytištění.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *