Barefoot / Co do školky?

S nástupem Éčka do školky přede mnou vyvstala nová challenge – co na nohy, aby to bylo barefoot a zároveň vhodné do instituce? Aby se jí to líbilo, nezruinovalo to rodinný rozpočet a vydrželo? 
Jonap vel. 30, Tikki vel. 32

Proč kupuji dětem barefoot boty?

Obě naše děti chodí od prvních samostatných kroků v bosé čili barefoot obuvi. Doma jsme všichni zvyklí chodit bez bot, maximálně v ponožkách, ale na výjimečné situace (dovolené, víkendy mimo domov) mám pro děti vždy po ruce kožené capáčky Dadoos. Vím, že v některých školkách učitelky nejsou schopné capáčky přenést přes srdce. U nás je sice všem jedno, co mají děti na nohou, ale já capáčky nechtěla. Na dlažbě kloužou a v mokré koupelně by měla Éčko brzy mokré ponožky. A že mokrá koupelna není ve školce žádná vzácnost 🙂
Nabízela se možnost nechat jí ušít bačkory na míru, ale čekat na pořadníku, než se na mě dostane, se mi opravdu nechtělo. Ostatní, na trhu běžně dostupné barefoot přezůvky, buď nesedí na její typ nohy nebo nemám dobré zkušenosti s jejich kvalitou.
První půlrok nakonec odchodila v oblíbených a prověřených sandálcích Tikki. Jsou celokožené, s gumovou podrážkou o tloušťce 2 mm, lehké, prostorné, ohebné ve všech směrech. Navíc jsou barvené pouze přírodními šetrnými barvivy, takže v nich dítě může s klidným svědomím chodit i bez ponožek. Prostě barefoot bez kompromisů. Bohužel má Éčko nožku ala princezna – velmi štíhlou, nízký nárt a hubený kotník. Jenže Tikki jsou vhodnější pro děti s baculatější ťapkou, takže neseděly úplně ideálně. Ale růžová barva a holčičí design udělaly svoje a Éčko v nich spokojeně strávila půlrok ve školce. Jedinou vadou na kráse bylo odlepování podrážky, u jiných Tikki, které děti měly, se toto vůbec nedělo.
Do budoucna mám koupený ještě jeden pár ve velikosti 32, uvidím, jak jí sednou, až do nich doroste.
Tikki vel. 32
Tikki vel. 32
Ohebnost maximální ve všech směrech
Tikki vel. 32 váží 89 gramů

České kompromisní bačkůrky Jonap

Letos na podzim přišlo období vybírání nového párů přezůvek. Bohužel Tikki dělá u větších velikostí dvojčísla, rozuměj 28 – 30 – 32. A Éčko samozřejmě potřebuje něco mezi. Tikki ve velikosti 32 máme doma, ale musí si do nich ještě dorůst. Objednala jsem novinku na trhu – české bačkory Jonap, šité v barefoot úpravě pro eshop U Beránka.
Jonap vel. 30
Rozměry velikosti 30 – délka 200 mm, šířka 78 mm.
 
 
 
Plusy:
  • tvar špičky se u palcové strany nestáčí a netlačí palec k ostatním prstům
  • rovná netvarovaná stélka
  • tenká podrážka
  • lehké – u velikosti 30 váží jedna bota 69 gramů
  • design ala klasická bačkora
  • výborně sedí na úzký kotník
  • česká výroba od zkušené firmy
  • cena – 350 Kč
Tvar špičky Jonapů je vynikající
Mínusy:
  • mírný opatek, mám obavy, aby v kleku netlačil na achilovky a nenutil nohu točit do stran
  • příčná a podélná ohebnost menší než u jiných barefoot přezůvek
  • v eshopu si nelze vybrat barvu, pouze variantu holka/kluk
Opatek není ideální, uvidíme časem
Příčná a podélná ohebnost horší než u Tikki, ale pořád je to dobré
Éčko je z nich nadšená, má stejné boty jako ostatní holky ve školce a navíc ještě růžové! Šití je opravdu kvalitní, trvanlivost prověří čas.
Kdo má dítě s hubeným kotníkem a hledá kvalitní boty do školky/školy za málo peněz, Jonap mohu určitě doporučit.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *