Výstava / Jan Gemrot – Observace

Dneska si dáme jeden rychlý kulturní tip na skromnou, ale zajímavou výstavu českého mladého výtvarníka, který si postupně podmaňuje světovou scénu. Je jím Jan Gemrot a jeho výstava v Expo 58 Art Observace.

Vizuální umělec a především malíř Jan Gemrot je v současnosti jedním z vůdčích osobností české výtvarné scény. Patří k mladé hybné generaci posouvající hranice současného umění. Jan Gemrot je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze a v dalších významných českých i zahraničních sbírkách. Svými výstavami šokuje a zároveň připoutává pozornost odborné i široké veřejnosti. O jeho dílo je mezi sběrateli mimořádný zájem.

Výstava je koncipována do třech tematických částí. Část první prezentuje cyklus „Ega“. Tyto malby evokují spojení figurálního a krajinářského principu, kdy se krajina stává odrazem vnitřního směřování či rozpoložení člověka, čímž se malíř snaží o analytický portrét lidské psýché. Druhá sekce výstavy se věnuje tématu „prorůstání“, které souvisí s transformací energie, přechodem do jiné formy existence, zabývá se otázkou mementa mori a věčnosti. V poslední části se Jan Gemrot zaměřuje na obrazy vojenských nadzvukových letounů v momentech aerodynamického třesku, zrakového zážitku zvukového kužele. Tyto technicistní malby kontrastují s předchozími částmi expozice a jako náhlá nebezpečná událost narušují pocity kontemplace, čímž reflektují současné světové dění. (Zdroj)

Důležité info:

Kde: výstavní sín Expo 58 ART (Letenské sady 1500/80, Praha 7)

Kdy: 15.6. – 24.7. 2022, úterý až nedělě 10:00 – 18:00 (pondělí zavřeno)

Za kolik: zdarma

Možná na téhle výstavě nestrávíte hodiny v zadumaném přemýšlení „co tím chtěl básník říci“, ale doznívat ve vás bude ještě dlouho. A i když odejdete s výstavním katalogem v ruce místo s účtenkou od plátna, silný zážitek vás nemine!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *