Čteme dětem/ Můj atlas zvířat a rostlin

Čím jsou děti starší a víc se profiluje směr jejich zájmu, tím méně doma listují všeobecnými encyklopediemi. V centru dění stále stojí naučné knihy o zvířatech s bohatou fotodokumentací nebo reálnými fotografiemi. Publikace založené na příliš dětských nebo humoristických ilustracích téměř vždy propadnou a skončí v zasunuté v neposlednější polici. Naštěstí po této stránce novinka z nakladatelství Familium Můj atlas zvířat a rostlin, kterou jsem dostala v rámci spolupráce v prosinci, rozhodně nestrádá. Ono především nejde tolik o tradiční encyklopedii jako o knihu, která vyžaduje aktivní spoluúčast dětí a ty si ji dotvářejí samy.

Autorka knihy PharmDr. Monika Kopřivová pod hlavičkou Familia publikuje pravidelně. Může se pochlubit především velkou řadou vzpomníkových a záznamových knih – např. Babičko, vyprávěj, Strom života naší rodiny nebo Jak rostu. Díky tomu je novinka Můj atlas zvířat a rostlin pro své malé čtenáře velmi uživatelsky příjemná. Vysokogramážní papír snese bez problémů u fixy (ano, do této knihy je žádoucí psát i kreslit), text je členěn do malých bloků a prokládán fotkami/ilustracemi, ale přesto působí jednotně a přehledně. Svojí grafickou podobou a logickým uspořádáním kniha vybízí k listování a dalšímu zkoumání.

Někomu by mohl vadit větší formát, ale obávám se, že u knihy, do které mají děti zaznamenávat vlastní pozorování, to ani jinak nejde.

Kniha, kterou si děti dotváří samy

To je podtitulek, kterým se kniha pyšní…

Můj atlas zvířat a rostlin své čtenáře vybízí nejen k pasivnímu listování a čtení, ale i k ověřování informací, pozorování světa kolem sebe, změn v přírodě i vyrábění. Nechybí dostatek prostoru ke kreslení i vybarvování nebo formulaci vlastních názorů. Návody na jednoduché zábavné pokusy děti školního věku nenásilně uvádí do světa biologie, fyziky i chemie.

Co si budeme nalhávat, právě velké množství pokusů nebo tipů na vyrábění bude pro děti nejlákavější a mnohým rodičům pomůže ukrátit dlouhé zimní večery.

Pro představu nahlédneme do mé oblíbené sekce „Pokojové rostliny“.

  • Pozorujeme – jaké pokojové roslliny se doma vyskytují, jak vypadají a jaké vyžadují podmínky
  • Pěstujeme, vyrábíme – návod na řízkování s tabulkou pro zápis progresu kořenění, pěstování vlastního citrusu, návod na výrobu vlastní kokedamy!
  • Kreslení – vlastní kouzelná rostlina

Na první pohled to může vypadat velmi automaticky a samozřejmě, pokojovky má doma snad každý. Celá kapitola dává celostný pohled na to, co obnáší pěstování rostlin v bytě/domě a jaké množství práce a času obnáší.

Zábavné pokusy

Pokusy v domácím prostředí pro rodiče často zavánějí katastrofou následovanou dlouhým úklidem. Naštěstí experimenty z této knihy jsou často koncipované tak, aby vyžadovaly co nejmenší asistenci dospělých a přitom byly pro děti zajímavé.

V kapitole „Zvířata na farmě“ se děti dozví, jak nechat zmizet vaječnou skořápku, v „Exotických zvířatech“ si na vlastní kůži zkusí, jak odolat mrazu a ledu, v samostatné sekci věnované „Motýlům“ dostanou návod, jak si doma odchovat motýla a v kapitole věnované „Hmyzu“ zjistí, jak v noci lovit hmyz pomocí prostěradla a světla.

Po každém pokusu nesmí chybět interpretace výledků a vlastních závěrů, i na to autorka a celý spolupracující tým myslely a nechávají v knize dostatek místa na text.

Právě pokusy, úkoly i návody na tvoření podpoří děti nejen v jejich kreativitě, ale i v dalším vlastním bádání a iniciativě. Navíc jim ukáže svět kolem nich v trochu jiné perspektivě a rozměru.

Komu věnovat Můj atlas zvířat a rostlin?

Dětské knihy, které by zábavně a přitom velmi jednoduše nabízely dětem tolik aktivit, je na trhu velmi málo. Celá kniha vznikla v Čechách, je tedy přizpůsobená pro děti žijící v České republice a odpovídá (včetně kapitoly „Exotická zvířata“, která je orientovaná na zoologické zahrady) tuzemským biologickým podmínkám. Nakladatel doporučuje knihu věkové skupině 8 – 12 let. Děti tohoto věku jsou již samostatnou jednotkou a nevyžadují žádnou asistenci dospělého. Pokud máte doma ale zvídavého předkoškoláka nebo prvňáčka, kniha vám dá prostor strávit spolu mnohé zajímavé chvíle.

Můj atlas zvířat a rostlin stejně dobře poslouží i průvodcům v lesních/montessori/waldorf školkách jako dětem na prvním stupni klasické ZŠ, kde může tvořit zajímavý doplněk do hodin prvouky.

Co na to děti?

E. (9 let): líbily se mi zajímavé aktivity a úkoly. Zaujalo mě, že některé obrázky jsou kreslené a jiné fotky. Už se těším, že si podle návodu z knížky zkusím odchovat vlastního motýla.

T. (7 let): nejlepší na knížce jsou pokusy a kvízy, ty mě hodně bavily. A pak taky hodně hezkých obrázků. Nevěděl jsem, že kočka může být levák i pravák, to musím vyzkoušet!

Děkuji nakladatelství Familium za zaslání výtisku. Z našeho domova kniha nyní poputuje do školy, kde bude k dispozici na 1. stupni ZŠ.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *