Viděla jsem II

Čtení a sjíždění seriálů a filmů na VOD se naštěstí v mém případě nevylučuje, respektive vytvořením a dodržováním čtecích rutin se mi povedlo rozumně nakombinovat s vysedáváním na gauči. Přiznám se, že mít možnost zajít si do kina, byl by tenhle seznam diametrálně kratší…

Filmy/Netflix

Hillbilly Elegy / Americká elegie (2020)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Zdroj)

Hillbilly Elegy pracuje s klasickým formátem amerického snu – když budu chtít a budu na sobě makat, můžu se z úplného dna odrazit a dostat nad hladinu. Hlavnímu hrdinovi k tomu pomůže samozřejmě vzdělání, za kterým odjel z venkova od své závislé matky a velmi svérázné babičky.

Poté, co se kvůli předávkované matce, se student práv J.D. opět vrací do rodného městečka, kde konfrontován se svojí minulost i výčitkami svědomí, že starší sestru nechal napospas maloměšťáckým stereotypům. Americká elegie není nic, co by tu už v různých variantách stokrát nebylo. Proč ale i tak stojí za shlédnutí? Je to především líbivá režisérská ruka Rona Howarda (Čistá duše, Rivalové), která velkofilmy prostě umí. A pak ústřední dámská dvojice Amy Adams a Glenn Close. Především tu druhou si každý zamiluje na první dobrou, bez jejího výkonu a dlouhého popelu na konci cigarety, by byl film mnohem méně zábavný.

Hodnocení: 4/5

Sala samobójców. Hejter / Místnost sebevrahů. Hater (2020)

Student práv Tomek je vyloučen ze školy kvůli plagiátorství. Rozhodne se to zatajit a dál přijímá peníze od bohatých rodičů své kamarádky z dětství. Když jeho podvod vyjde najevo, kompromitovaný mladík přichází o důvěru a podporu svých dobrodinců. Plánuje pomstu, ke které vede cesta přes virtuální svět populární počítačové hry. (Zdroj)

Polskou kinematografii já tuze ráda! Velký národ, který umí velká dramata a jejich filmový humor i styl je tomu našemu podobný. Bohužel chválené psychologické drama Hater je důkazem toho, že kdo chce víc, nemívá nic.

Mladý Tomek, oplývající neúměrnou dávkou sobectví, sebevědomí i drzosti, testuje, co všechno se dá praktikovat za hranou marketingového zneužívání sociálních sítí. Tenhle sociopat netouží po ničem jiném, než po slávě, obdivu a přízni svého okolí a nebojí se pro to udělat cokoliv. A lhaní, podvádění nebo manipulace s lidmi je jeho doména.

Režisér Jan Komasa se do stopáže 135 minut snažil narvat zbytečné množství témat – extrémní pravici i levici, hrozbu islámu, uprchlickou krizi, stalking, LGBT, dezinformace, nadužívání sociálních sítí, drogu i „třídní“ rozdíly ve společnosti. Výsledkem je od druhé poloviny neuvěřitelný a nepravděpodobný slepenec, který drží pohromadě nesympatický a výborně obsazený  Maciej Musiałowski.

Od Jana Komasy si raději dejte Corpus Christi.

Hodnocení: 3/5

Filmy/Ostatní

Krajina ve stínu (2020)

Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy je kronikou lidí a jedné malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Hrdinové filmu čelí nacismu i komunismu, každý z nich se s jejich přísliby a hrůzami vyrovnává jinak. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou.
Život ve vsi probíhal vždy v pospolitosti, v těžkých pohraničních podmínkách bylo pro všechny důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti. Pak ale přichází doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Najednou je potřeba zvolit, kdo z celoživotních sousedů je spojenec a kdo je vlastně nepřítel. Do každodenního života lidí zasáhla historie a s ní také bezpráví, lidské slabosti a násilí. Ze sousedů se v takovém okamžiku mohou stát i vrazi. Marie je Češka, její muž je ale pevně spjatý s místní půdou a vždy byl Němec. Mají chalupu, pole, vychovávají syna a snaží se žít podle toho, co je správné. Nejdříve sledují rostoucí vzájemnou nenávist lidí ve vsi, aby pak zloba dopadla i na ně samotné.
(Zdroj)

Konečně tu budu mít i zástupce naší kinematografie, i když té já se většinou vyhýbám velkým obloukem. Nicméně Krajinu ve stínu jsem i tak chtěla vidět na velkém plátně.

Bohdan Sláma není žádný nováček, jeho filmy jako Divoké včely nebo Štěstí se u nás staly už kultovními. Umí si vybírat zajímavá témata, kterým vdechne svůj typický melancholický rukopis. Stejně to bylo i s Krajinou ve stínu – skutečným příběhem jedné sudetské vesnice, kterou dějiny ve třicátých až padesátých letech nehezky semlely. Slámovi se podařilo udržet po celou dobu filmu nestrannost, včetně divokého poválečného odsunu, ve kterém zemřelo mnoho nevinných lidí. Tenhle film nejspíš šlápne mnoha vyhraněným jedincům na kuří oko, ale stejně jako režisér zvolil černobílé zpracování, i historie má mnoho odstínů šedé.

Bohužel se nepodařilo udržet jednotnou dějovou linku, roztříštěnost děje i postav působí rušivě. I když je film plný velkých jmen (Stanislav Majer, Pavel Nový, Zuzana Kronerová, Petra Špalková), kromě okouzlující Magdaleny Borové, se nedaří vyprofilovat postavy a divák vlastně do konce filmu neví, kdo by měl být psán v titulcích na prvním místě. Schématická repetitivnost, stereotypy postav, které jsme v různých podobách už viděli mnohokrát a vršící se klišé, nedovolí divákovi proniknout k postavám blíž a sžít se s nimi.

Krajina ve stínu si rozhodně zaslouží nominace na Českého lva za odvahu pustit se do tématu poválečného účtování s pohraničím.

Hodnocení: 4/5

Druk / Chlast (2020)

Již název filmu vypovídá o tématu, kolem kterého se příběh točí. Existuje totiž teorie, že by se každý člověk měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi. Tato malá intoxikace totiž otevírá naši mysl k poznání světa okolo nás, zmírňuje problémy a zvyšuje naši kreativitu. Tato teorie zaujme Martina (Mads Mikkelsen) a jeho tři přátele, unavené středoškolské učitele, a pustí se do experimentu, při kterém si po celý den udržují hladinu alkoholu v krvi. Když Churchill dokázal vyhrát druhou světovou válku s notnou dávkou alkoholu, kdo ví, co způsobí pár kapek jim a jejich studentům? Prvotní výsledky jsou povzbudivé a tento malý projekt se stane opravdovým akademickým výzkumem. Jak jejich hodiny, tak výsledky se zlepšují a skupina znovu dostane chuť do života! Když však výzkum přeženou, někteří musí skončit. Je stále jasnější, že i když alkohol mohl dopomoci ke skvělým úspěchům v historii, některé odvážné činy mají své následky. (Zdroj)

A máme tu další očekávaný film, na který jsem se bohužel nedostala do kina. Thomas Vinterberg je jedním z režisérů, kterého se vyplatí sledovat. Střídá témata jak ponožky a kupodivu mu to stále vychází – od severského dramatu Submarino, přes romanci Daleko od hlučícího davu po historický film Kursk (o tom zase příště, ať to dnes není dlouhé).

V Honu se spojil s hereckým chameleonem Madsem Mikkelsenem a vybral si ho i do svého posledního filmu Chlast. Vyhořelý a životem unavený středoškolský učitel Martin společně ještě s několika svými kolegy na sobě testují experiment s udržením nízké dávky alkoholu v krvi. Jdou na to vědecky – nosí po kapsách alkohol testery, nenápadně popíjejí z termosek a lahví a poctivě dokumentují vliv na kognitivní schopnosti. Kupodivu se zdá, že udržovat si „hladinku“ pozitivně působí na jejich pedagogické metody. Ono v zemi, kde je denní pití alkoholu normou, se není čemu divit.

Tohle tragicky-komické drama vyměnilo drogy za alkohol, je neuvěřitelně upřímné, jednodušše a poctivě vyprávěné. Nemoralizuje, nekáže, ale útočí přímo na srdce. Víte, kam to směřuje, víte, jak to asi dopadne, ale Vinterberg vás udržuje v permanentním napětí. Po brilantním závěru můžu říct, že v roce 2020 jsem nic lepšího neviděla!

Hodnocení: 5/5

Lawless / Země bez zákona (2012)

Bratři Bondurantovi jsou tvrdí hoši. Nejstarší z nich Howard (Jason Clarke) přežil 1. světovou válku, ale to co v ní prožil, v něm zanechalo hluboké následky. Prostřední Forrest (Tom Hardy) málem zemřel, když se spolu s rodiči nakazil španělskou chřipkou. Na rozdíl od nich nemoc přežil a tento zážitek ho zocelil. Nejmladší Jack (Shia LaBeouf) se od bratrů trochu odlišuje, svou vnímavostí a citlivostí jako by se do drsného prostředí ani nehodil. Zatímco většina obyvatel městečka živoří, podnikavým bratrům se daří, vybudovali si totiž prosperující byznys s načerno pálenou whisky. Nekalému podnikání ve Franklin County ale začínají krušné časy, když do města přijede zkorumpovaný zástupce šerifa Charlie Rakes (Guy Pearce). Zatímco většina obyvatel se podvoluje jeho teroru, bratři Bondurantové se nehodlají nikomu podřizovat. Ačkoliv proti Rakesovi bojují jako rodina, jejich vztahy se začínají měnit. Jack dospívá, sní o drahých autech, luxusních oblecích a krásných ženách a také jeho ambice v prodeji načerno pálené whisky se čím dál víc rozšiřují. A tak se svým přítelem Cricketem (Dane DeHaan) rozjíždí proti vůli Forresta vlastní obchod s whisky a kvůli tomu se zapletou s největším gangsterem ve městečku, Floydem Bannerem (Gary Oldman). Do životů bratří Bondurantových vstupují i dvě krásné ženy. Tajemná a živelná Maggie (Jessica Chastain) padne do oka uzavřenému Forrestovi a tichá křesťanka Berta (Mia Wasikowska) zaplane pro Jacka. Situace ve městečku se začíná vyostřovat a bratři se rozhodnou hájit, co si tvrdě vybudovali. Postaví se přesile, která si říká Zákon, aby definitivně rozhodli, kdo má nad městečkem kontrolu. (Zdroj)

A teď něco ze staršího soudku pro milovníky poctivých amerických historických redneck krimi! A Toma Hardyho!

Bráchové Bondurantové byli za prohibice legendy! Kolty vždycky proklatě nízko u pasu, pro ránu nešli daleko a zásobovaly načerno páleným alkoholem široký i daleký okolí. Bezchybné obsazení tří rozdílných bratří – Tom Hardy, Jason Clark a Shia LaBeouf doplňuje nechutně slizký Guy Pearce jako zkorumpovaný policista, který má za úkol zlikvidovat všechny palírny v okolí.

Gangsterka jak fík nešetří explicitními násilnými scénami, ale stejně ty kluky Bondurantovi budete zbožňovat. Jo a scénář napsal Nick Cave, který společně s Warrenem Ellisem udělal i hudbu, takže už jen kvůli tomu se na film vyplatí podívat!

Hodnocení: 4/5

Seriály/Netflix

I Know This Much Is True / Bludné kruhy (2020)

Šestidílnou dramatickou minisérii Bludné kruhy, inspirovanou bestselerovým románem spisovatele Wallyho Lamba z roku 1998, zadaptoval a zrežíroval Derek CianfranceMark Ruffalo ztvárňuje dva bratry – jednovaječná dvojčata – Dominicka a Thomase Birdseyovy v rodinné sáze, která sleduje jejich paralelní životy na pozadí epického příběhu o zradě, oběti a odpuštění ve Spojených státech 20. století. Seriál, který ukazuje Dominicka a Thomase v různých fázích života, začíná v jejich současnosti, kdy se oba bratři blíží střednímu věku, protkané Dominickovými četnými vzpomínkami na dospívání. (Zdroj)

Čistokrevná depka s Markem Ruffalo v dvojroli opravdu není seriál pro každého. Předesílám, že filmy či seriály, kde jeden herec ztvárňuje dvě postavy, opravdu nemám ráda. Ale v tomhle případě to byl opravdu zážitek! Mark Ruffalo rozehrává takový koncert, oba bratři jsou uvěřitelné a živé postavy.

V průběhu 6 dílů sledujeme bratry – dvojčata na jejich společné cestě od školního věku do dospělosti s mnoha retrospektivními odbočkami. Jeden bratr se schizofrenií, to dopracuje do ústavu, druhý se snaží vymanit nejen z pečovatelské role o svého sourozence a zároveň překonat všechny klacky, které mu život hází pod nohy. Neveselý příběh o odpuštění vin dávno minulých, o mnoha nevyslovených traumatech, křivdách i emocích, o duševních chorobách i hledání kořenů má jednu jedinou vadu – po tolika srdceryvných dějových linkách je ten pozitivní konec příliš uspěchaný.

Hodnocení: 4/5

El desorden que dejas / Binec, který po tobě zůstává (2020)

Nová učitelka na střední nemůže přestat myslet na podezřelou smrt, ke které došlo před třemi týdny, a začíná se bát o život. (Zdroj)

Jihoevropská kinematografie je dlouhodobě velmi zajímavá a horory či thrillery opravdu umí. V seriálu s neobvykle dlouhým názvem si atmosféru od druhého dílu stabilně buduje, udržuje diváka v příjemném napětí a na konci každé části si neodpustí parádní switch.

Učit na střední škola na španělském maloměstě není žádný med, obzvlášť když místo uvolnilo za podivných událostí. Velmi oblíbená učitelka je nalezena utopená a zdá se, že jí někdo pomohl. Za zdmi školy i v pevně semknuté místní komunitě se schovávají mnohá nepěkná tajemství, která se prolnou ve finálním dramatu.

Občas je divácká líbivost a dramatičnost na úkor logiky, občas se děj zbytečně roztahuje a zasloužil by si proškrtat, nicméně i tak je to ve své kategorii solidní série, která stojí za víkendový „bing watching“.

Hodnocení: 4/5

The Kominsky Method / Komiského metoda (2018 – 2019)

Učitel herectví Sandy Kominsky se svým nejlepším přítelem Normanem Newlanderem si navzájem pomáhají zvládat všechny peripetie stárnutí s humorem. (Zdroj)

The Big Bang Theory známe asi všichni, takže jméno Chuck Lorre není žádný velká neznáma. Z pera tohohle sympoše vypadl další sitcom, u kterého se královsky pobavíte a občas vám ukápne slza.

Kominského metoda má silné téma – dva hollywoodští kamarádi v důchodovém věku spolu řeší všechny ty trable s prostatou, erekcí, dospělými dětmi i vnoučaty. S pořádnou dávkou humoru se ústřední dvojice Michael Douglas – Alan Arkin umí vyhnout patosu i sentimentálnímu klišé. Má to spád, nápad, upřímnost, ostré dialogy a pořádnou dávku optimismu. Ono natočit seriál o stárnutí i umírání s lehkostí a respektem, je prostě kumšt.

Dvě série máme za sebou, třetí si necháme na letošní rok!

Hodnocení: 4/5

The English Game / Hra z Anglie (2020)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Zdroj)

Seriál v sobě kombinuje dvě zdánlivě rozdílná témata – počátky fotbalu a třídní rozdíly mezi vyšší šlechtou a chudými dělníky z vesnic. Atmosféru 19. století se povedlo vykreslit na výbornou. Od přádelen, přes dělnické domácnosti po velké panské domy. Lokace, kostýmy, obsazení i vybalancovaný poměr fotbalu a šlechtických zákulisních pletich dělají z Hry z Anglie příjemnou odpočinkovou záležitost. Navíc se dozvíte i něco z historie fotbalu, kdy brát za hraní peníze bylo nelegální.

Hodnocení: 4/5

Seriály / Ostatní

The Mandalorian – Season 2 / Mandalorian (2020)

Po první sérii dalšího seriálu ze světa Star Wars nám kanál Disney + naservíroval další řadu s oblíbeným hrdinou, ze kterého opět drtivou většinu času známe jen hlas v helmě a nikoliv obličej.

Nutno říct, že druhá série je o kategorii výš než první. V tomto případě střídání režisérů bylo opravdu k užitku (obzvlášť Robert Rodriguez perlí). Díly se svým zpracováním hodně přibližují prvním klasickým epizodám Star Wars IV-VI, plnění questů odsýpá jeden za druhým a dočkáme se i návratu mnoha postav, u kterých bude každý fanda vykřikovat radostí (ano, přesně to se nám doma stalo!).

Má to vtip, nápad, vizuálně je to opět pastva pro oči, výborně obsazené postavy (Pedro Pascal kraluje každému dílu, i když je od hlavy k patě v mandalorianské zbroji) nepostrádají vývoj ani hloubku.

Jo a poslední díl jsem viděla 3x! 😀

Hodnocení: 5/5

A protože to vypadá, že do kina se zatím nedostaneme, myslím, že další tipy budou následovat.

Jestli máte nějaká doporučení, co na VOD neminout, sem s tím!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *