Adventní kalendář verze 2020

Upřímně, letos bych se na celý adventní kalendář nejraději vybodla. Čas, energie na bodu nula a nálada ještě hlouběji nejsou proměnné, které by nahrávali nějakým domácím aktivitám a vyrábění čehokoliv. Ale kdo by odolal žadonění dětí a psím očím…

Naštěstí mi letos do karet nahrála Ivča z DIY projekty, Bonami a ilustrátorka Jana Kloučková aka Z lesa. Ve finále mi stačilo jedno volné odpoledne bez dětí a adventní kalendář je na světě!

Vánoční máslové sušenky

I letos jsem opět zrecyklovala plátěné pytlíčky, které mám pro děti už 4 roky. Loni se mi sice dva ztratily, letos poprvé mají děti kalendář společný, takže jsem nemusela hledat náhradu. Kdo nemá sáčky připravené, stačí úplně obyčejné papírové svačinové, které se dají vánočními razítky nebo samolepkami skvěle dozdobit.

Dovnitř většinou dávám něco dobrého na zub – oříšky, sušené ovoce, vysokoprocentní čokoládu. Letos jsem si na sebe upekla bič v podobě domácích máslových sušenek. Nepřipálit polovinu prvního plechu, nevztekat se nad razítky, co se na ně lepí těsto a nevysypat si mouku po půlce kuchyně, byla by to přímo vánoční idylka.

Recept:

  • 400 g hladké mouky (ideálně špaldové)
  • 130 g třtinového cukru + do misky na obalování
  • 1 vanilkový cukr + 1 vanilkový lusk
  • 250 g másla
  • 1 citron
  • 4 žloutky
  • 1 lžička (mořské) soli

Recept rychlý, chutný a fungující! Jen to chce poctivě posypávat moukou a mít pomoučený i vršek vyváleného těsta, aby se nelepilo na razítko. Nakonec mi z tohoto množství vyšlo 56 sušenek.

Adventní rébusy

Jedlou náplň kalendáře jsem chtěla doplnit ještě nějakou aktivitou, která by děti tématicky provedla celým adventem. Internet je sice plný různých vystřihovánek, andělů, betlémů nebo omalovánek, jenže je to všechno pro malé děti. Naštěstí mě opět zachránila výtvarnice Jana Kloučková, která se spojila s dalšími mastery přes šifry a rébusy. Vzniklo tak rovnou 24 adventních hádanek, které potrápí nejednu hlavičku. Popravdě když jsem je zkoušela řešit, u poloviny z nich jsem vůbec nevěděla, která bije 😀

Sice jsou doporučované pro děti 8 – 12 let, ale nebojte se je vyzkoušet sami nebo dát puberťákům.

Adventní hádání ke stažení

Svítíme!

Každý rok řeším problém, jak uložit adventní sáčky bezpečně a vkusně. Letos poprvé jsem spokojená na 100 % a zabila jsem dvě mouchy jednou ranou. Od doby, kdy se večer brzy stmívá, děti loudí do pokoje světýlka. Jakákoliv, hlavně že to bude řetěz a bude to svítit! Od Ivči z DIY blogu jsem dostala tip na LED světelný kolíčkový řetěz z Bonami a byla to trefa do černého. Win – win situace. Děti mají světýlka a já na co pověsit pytlíčky.

Popravdě jsem měla trochu strach, zda kolíčky vydrží nálož 24 látkových pytlíčků se sušenkami, ale po namotání na postel a rozvěšení vím, že by zvládly mnohem vyšší nálož. Rozestupy mezi kolíčky jsou tak akorát aby to nevypadalo chaoticky ani „řídce“. Žárovky svítí příjemným teplým světlem, žádné studené ledové LEDky, jak bývá často zvykem.

Já jako rodič často s hlavou v pejru oceňuji především časovač baterií. Ráno rozsvítit řetěz a odejít do školky, školy a práce není žádný problém. Takhle si nastavím časovač na 6 hodin a vím, že i když řetěz zapomenu před odchodem zhasnout, vypne se sám. A až skončí vánoční svátky, řetěz poputuje do obýváku na stěnu, kam na něj konečně připnu fotky, které mi vytištěné leží už minimálně dva roky v šuplíku 🙂

Světelný řetěz

Na adventní výzdobu si nijak extra nepotrpím, nehce se mi utrácet za věci, které budu mít 11 měsíců v roce uklizenou ve skříni a ten jeden měsíc na to bude sedat prach. Bohatě si vystačíme s adventním věncem, jedlovými větvičkami ve váze, jmelím u lustru a jedním věncem na vchodových dveřích. Letos poprvé nám na dveřích nevisí živý věnec, ale stříbrný dekorativní s ptáčky taktéž z Bonami. Nejsem zrovna typ, co by si potrpěl na třpytky, ale tahle kombinace cesmíny a stříbrné barvy se opravdu povedla! A na dveřích vypadá velmi vkusně, žádný cirkus se tentokrát nekonal 🙂 Ač jsem co do dekorací velký minimalista, pohled na ozdobené vchodové dveře mě opravdu těší.

Dekorativní věnec s ptáčky

Adventní kalendáře minulých let

Letos je celý advent kvůli covidu celý podivný, nekonala se adventní dílna, kam chodíme každý rok, Mikulášské setkání v naší oblíbené místní kavárně ani vánoční besídky ve školce a ve škole. Díky tomu se na sítích objevily další domácí adventní aktivity pro děti. Ty naše z let minulých najdete tady:

Adventní kalendář pro děti

Mějte klidný adventní čas, hlavně se zbytečně nehoňte za dárky, pečením, nákupy nebo děláním vánoční atmosféry „na sílu“. Letos víc než jindy to je spíš o sdílení společných zážitků a času…

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *