Pointa / Chyť bizona!

Informace, data, aktualizace, notifikace, sociální sítě a především přeinformovanost. Také máte pocit, že v době kovidové častěji sledujete jednotlivé proměnné – jak se vyvíjí reprodukční číslo R, o kolik nám denně skočilo číslo nakažených či hospitalizovaných, kdy bude tiskovka s novými opatřeními nebo který podcast je momentálně aktuální? Letošní rok silně prověřuje nejen naše tělesné schránky, ale především psychickou kondici a sílu domácí wi-fi. S přechodem na homeoffice i domácí vzdělávání dětí se nutnost odpojení od sítě a nastavení jasných a čitelných hranic jeví mnohem důležitější než v jiných etapách.

A co děti? Mají si kde hrát?

Všimli jste si někdy, jak na naši online aktivitu reagují děti? Jak se chovají, když rodič divoce scrolluje smartphonem, zatímco potomek mu něco akutně potřebuje sdělit? Pozorujete po přechodu na online výuku zvětšený zájem dětí o počítače nebo telefony? Začíná se jejich běžným komunikačním kanálem s vrstevníky stávat Meet nebo Zoom?

Hledání rovnováhy v online/offline světě hraje do karet nejen množství informací, které nás denně bombardují, ale především internet jako výhradní informační kanál a dostupné připojení kdekoliv a kdykoliv. Pro mnohé (včetně mě) je internet nebo pohyb po sociálních sítích navíc náplní práce. Jaký signál ale vysíláme směrem k našim dětem? Že musí být pořád online nebo že je internet dobrý sluha, ale zlý pán? Nestávají se z nás digitální verze sebe samých?

Chyť bizona!

Mnoho otázek a málo zaručeně správných odpovědí…

Jednou z cest ven je regulování a vědomé oddělení se od internetu – digitální detox či zdravá hygiena. Víc vnímat své okolí, svoje potřeby a méně nutkání vyhledávat další informace nebo se honit za „srdíčky“. Hlavní hrdina Samík to v právě připravované knize Jitky Holasové Chyť bizona! zažije na vlastní kůži. Rodiče přijdou o své chytré telefony a zkusí se vrátit k životu bez připojení. Velké letní dobrodružství je na obzoru!

Při čtení knihy si možná vzpomenete na vlastní dětství bez telefonu. Na nedělní poledne, kdy se v ulici otevírala okna domů a do okolí zněly hlasy rodičů: „Domůůůů, je oběd!„, na doby, kdy jsme po návratu ze školy práskly aktovkou a dětským škrabopisem na papír vyšvihli vzkaz „Šla jsem ven, přijdu v šest“ nebo když jsme na kole objížděli kamarády, zvonili na zvonky a dětskými hlásky se ptali jestli „Pudeš veeen?“. Svoboda, která v tu dobu pro nás neměla hranice.

Zažije si sedmiletý Sam se svými rodiči něco podobného? Splní se mu jeho velké přání odpojit rodiče od displejů telefonů? Ve své knihy se autorka pomyslně vrací do svého devadesátkového dětství a ukazuje, že když se chce, jdou stejná dobrodružství zažívat i teď, jen stačí odložit telefon. Doba se sice mění, ale děti jsou pořád děti.

Cílem Chyť bizona! není moralizování nebo vzbuzování výčitek, jací jsme špatní rodiče, když používáme smartphone. Mnohem důležitější podtext je v tom, že se můžeme cítit dobře s telefonem i bez něj a nastavení vyvážené rovnováhy mezi online a offline světem. Žádné „zpátky na stromy“ se nekoná. A nepřikrášlený pohled ze strany dítěte je mnohdy účinnější než deset webinářů.

Jestli vás stejně jako mě zaujaly ilustrace, tak za nimi stojí Eliška Andělová, která svůj rukopis vtiskla už knize O nebi a zemi aneb meteorologické pohádky, které taktéž vyšla v Pointě. Vděčná akvarelová kombinace žluté a tyrkysové je pro dětskou knihu jako dělaná, silně evokuje prázdninovou atmosféru, která v knize hraje důležitou roli.

Digitální hyggiena

Jestli už mám vaši plnou pozornost nebo jste jen zkrátka doscrollovali až sem, můžete zkusit navštívit projekt Digitální hyggiena, která šíří osvětu o nadužívání internetu a prokrastinaci na sítích. Jeho zakladatelka Jitka Holasová je v online světě jako doma, její povolání markeťačky a copywriterky jí přineslo mnoho digitálních zkušeností i cit pro jazyk, který jako máma dvou kluků přetavila do skutečné knihy.

Na závěr si dovolím ještě malou doušku. Také máte pocit, že online psaní a knižní trh snese všechno? Kostrbaté knihy spíchnuté během dvou měsíců, plochý a strohý jazyk i květnaté a strojené metafory hrající si na „vysokou literaturu“. Za poslední roky mi jako laikovi prošlo rukama několik knih, u kterých po přečtení silně převládal pocit, že tohle by mělo zůstat přinejlepším v online verzi a přinejhorším v šuplíku. U Chyť si bizona! si sice můžete přečíst pouze krátké úryvky z kapitol, i tak je na první dobrou znát, že Jitka Holasová má pro práci s jazykem cit a ukázky textu slibují kvalitní čtivo pro děti i rodiče.

Podpořme bizonádu!

Předprodej knihy začal už 12. 10. na webu Pointa. Kromě knížky si můžete v odměnách vybrat třeba i loupák a kakao v Antonínově pekařství, únikovku v pražských ulicích nebo i účast v podcastu Digitální hyggieny!

Pokud vám stačí jen kniha, papírová verze vás v předprodeji vyjde na 269 Kč, e-verze 189 Kč.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *