Výstava / Ještě jednu stránku, prosím

Termíny a včasné reporty letos očividně nejsou mojí silnou stránkou. S několika měsíčním zpozděním jsem konečně sepsala jednu z prvních kulturních pokoronavirových návstěv.

Stálice jménem Středočeské muzeum

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy si za poslední roky vydobyly stabilní pozici mezi milovníky muzeí, dokonce i mezi těmi malými. Pravidelné pořádání interaktivních výstav pro děti i celé rodiny (Zachuchleno, Imaginárium bratří Formanů) a vynikající dostupnost láká k pravidelným návštěvám. Nejinak to bylo i s aktuálně probíhající výstavou věnovanou dětské literatuře – Ještě jednu stránku, prosím.

Už jen avizování přípravy této výstavy se na sociálních sítích mezi rodiči a obdivovateli dětské literatury setkalo s velmi dobrým přijetím a napjatým očekáváním. Bohužel covid-19 se letos výrazně podepsal na kultuře a obávám se, že ani takové lákadlo, jako je hravá výstava, návštěvnost nezvedne.

Navíc se dá návštěva výstavy spojit i s výletem přes krásné Tiché údolí do Únětic a poté do Suchdola. Zastávka v restauraci U Lasíků je pro naši rodinu již velmi oblíbenou tradicí 🙂

Děti v hlavní roli

Výstava Ještě jednu stránku, prosím, je určena primárně pro děti a pokud už zvládají samostatné čtení, o to lépe! Objeví tu kouzlo mnoha literárních příběhů napříč kontinenty, národy, roky i žánry. Pohádky, dobrodružná literatura, komiksy nebo fantasy, všude tam mohou děti narazit na silné a lákavé příběhy, které je osloví. Rodič jako průvodce, přihlížející nebo předčítající těm nejmenším se může aspoň na chvíli vrátit do svých dětských let a zavzpomínat si na své oblíbené knihy. A nebo naopak nahlédnout pod pokličku toho, co dnes děti školou povinné rády čtou.

Celá výstava vznikla ve spolupráci s Dětským muzeem Moravského zemského muzea, od kterého Roztocké muzeum převzalo fungující koncept i některé interaktivní prvky. Vizuální podobu výstavy si vzala na starost ilustrátorka a výtvarnice Barka Zichová, která jako scénografka spolupracuje s Divadlem bratří Formanů nebo Divadlem Lampion. Zbytek her, hraček, hlavolamů i stavebnic pochází od studentů Střední uměleckoprůmyslové školy z oboru Tvorba pro děti.

Ještě jednu stránku, prosím

Členění výstavy na jednotlivé žánry výborně pracuje s prostorem i přehledností. Děti tak plynule přecházejí z dobrodružného přítmí lovců mamutů do barevného a ostrého světa komiksu, jemného a snového světa poezie i hravé lehkosti pohádek, kterou obývají princezny i draci. Zkoumání a všetečné prolézání všech skrýší povoleno a žádoucí! Stejně tak jako zkoušení všech her i hraček. Na téhle výstavě nemusíte řešit hladinu hluku nebo běhající děti.

Celá výstava je prošpikovaná čtecími koutky, zákoutími a úkryty, kam si lze kdykoliv zalézt s některou z mnoha knih, které tu jsou k dispozici a na chvíli utéct do literárního světa.

Ještě jednu stránku, prosím je výstava určena pro všechny věkové kategorie. Malé děti, které ještě neumí číst, mohou knihami listovat a dosyta si užít herní prvky, ty starší, kterým četba není cizí, načerpají novou inspiraci z velkého množství knih. No a rodiče? Na ty čeká spousta času ve kterém nemusí být animátoři zábavy…

Praktické informace:

Kde: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Kdy: 27. 5. – 27. 9. 2020, středa – neděle 10:00 – 18:00

Za kolik: plné vstupné: 50,- Kč, zvýhodněné vstupné: 30,- Kč, rodinné vstupné: 130,- Kč

Zvýhodněné vstupné pro čtenáře Městské knihovny v Praze, Středočeské vědecké knihovny v Kladně, Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského a Městské knihovny Roztoky: 20,- Kč / stačí se prokázat čtenářským průkazem anebo knihou zapůjčenou v jedné z uvedených knihoven

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *