Výstava / Antonín Kratochvíl: Fotoeseje

Dnešní tip na výstavu bude především pro dospělé, obávám se, že děti by ji tentokrát neocenily 🙂 Tedy alespoň mladší ročníky.

Co očekáváte od fotografické výstavy? Pohlazení po duši, balzám pro oči, generační výpověď, lidskost, příběh… zkrátka emoce… Na retrospektivní výstavě Antonína Kratochvíla dostanete všechno na jednom místě a mnoho navíc.

Po návštěvě téhle výstavy jsem na IG psala srovnání se svým zážitkem z poslední předcovidové výstavy fotek v Mánesu. Vystavoval tu jeden opěvovaný mladý fotograf, který velmi umně pracuje s editorem fotek. Zrovna v tomto srovnání se ukazuje, jakým trend současná fotka prochází – od naléhavé a konfliktní fotoreportáže k pozlátku a velkému nafouknutému nic. Oba fotografové se zároveň věnují portrétní fotce, u AK i portrét vypráví příběh, model je autentický, dynamický a velmi civilní. Naopak MS pracuje s klasickým vzorcem statické postavy zachovávající si od návštěvníka odstup. Jakkoliv výstava MS barevně a výbušně zapůsobila na naše sítnice a návštěvnost se rovnala velkým galeriím, výsledný dojem v porovnáním s Fotoesejemi Antonína Kratochvíla notně pokulhává.

Světový fotožurnalista Antonín Kratochvíl

Ve zkratce parafrázuji fotografův životopis, jeho cesty exilem i světem jsou pro tvorbu naprosto zásadní.

Antonín Kratochvíl (* 1947, Lovosice, Československo) je český fotožurnalista světového formátu. Po pěti letech exilového protloukání po Evropě (1967–1972), včetně celoživotní lekce z utečeneckého tábora, vězení a francouzských legií, zlidštěné vysněným studiem umění a fotografie na Gerrit Rietveld Art Academy v Amsterdamu, odjel v roce 1972 do Spojených států, aby se posléze coby fotožurnalista a válečný dokumentarista katapultoval do nejvyšších pater světového fotožurnalismu. Jeho fotografie pronikly na stránky prestižních světových časopisů jako např. Rolling Stone, New York Time Magazine, Newsweek, Mother Jones, Smithsonian, Condé Nast Travel, GEO, Playboy, Penthouse, Vogue. Je držitelem řady prestižních světových ocenění za přínos fotožurnalismu: Dorothy Lange Prize, Ernst Haas Award, Golden Light Award, Gold Medal for Photography – Society of Publishing Designers New York. (převzato z GHMP).

Můj otec Antonín Kratochvíl

Koho by životní příběh fotografa včetně jeho komplikované otcovské role zajímal víc, od června běží v kinech dokument Můj otec Antonín Kratochvíl, který mapuje nejen drama mládí, ale i současnost a vztah se synem Michaelem, také fotografem. Na výstavě uvidíte i jejich společnou práci v Černobylu nebo z focení pacientů HIV pozitivních v Africe.

Dům U Kamenného zvonu

Výstava nebývale velkého formátu v Domě U Kamenného zvonu zabírá celá dvě patra a kvůli covidu i odlivu turistů si jí můžete prohlídnout opravdu důkladně a v klidu. Za naši více než dvouhodinovou návštěvu v neděli dopoledne jsme potkali v galerii ještě další 3 návštěvníky. Za jiné situace by to tu praskalo ve švech.

Průřez autorovou tvorbou mapuje civilizační problémy, válečné konflikty (Irák, Afghánistán, Haiti, Rwanda…), přírodní katastrofy (tsunami) i těžbu krvavých diamantů v Siera Leone. Do kontrastu s chudobou a devastovanou krajinou v Rumunsku či Bělorusku je postaven život zlaté mládeže v Rusku. Nechybí ani krátký film z Černobylu nebo reportáž o léčbě HIV pozitivních v Africe pro CNN.

Fotografie Antonína Kratochvíla akcentují obrazy strádání, zoufalství, odcizení, bolesti, smutku a bídy, stejně tak arogance moci a její důsledky v různých končinách světa. (Zdroj)

A na závěr nechybí samozřejmě očekávané portréty známých osobností – David Bowie, Jean Reno, Willem Dafoe, Keith Richards, Liv Tyler či Amanda Lear. Ty nejsou prezentovány jako manifest jejich slávy, naopak dány do kontextu s portréty neznámých lidí s různých koutů planety. Společně ukazují jedinečnost a unikátnost bytí i obraz lidské duše napříč kontinenty i sociálními sférami.

Kde: GHMP Dům U Kamenného zvonu

Kdy: 12. 6. – 18. 10. 2020, úterý – neděle 10:00 – 20:00

Za kolik: plné 120 Kč, snížené 60 Kč

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *