Čtu v květnu

Další měsíc v částečné covid-izolaci mě konečně donutily sáhnout po knihách, které leží doma v knihovně a trpělivě čekají na své přečtení. A že jich není málo 🙂 Nějaký ten měsíc bez návštěvy městské knihovny nebo knihkupectví bych ještě bezbolestně vydržela.

Zuzana Dostálová – Hodinky od Ašera

Co trápí dnešní třicátníky? Přemíra stresu, pocit osamění, nebo jen to, že si nemohou dovolit hodinky Hublot? Karla a Helenu spojí jedno letní odpoledne náhoda. Přestože si pokračují každý svojí cestou, osud je svede zpátky k sobě. Touží po rodině, zázemí a smysluplné práci. Seberou odvahu a rozhodnou se zariskovat. Založí si rodinnou firmu. Tuší ale, jaké překážky nutné k podnikání budou muset okusit? Jak je složité se v dnešní době vypořádat s nástrahami byrokracie a zákony? Vyčerpáni, ale šťastni otvírají vytoužený obchod. Spokojený zákazník je jim největší odměnou. A když se někdy nedaří, stále je tu víra, že bude líp. Věděl to i starý Ašer, židovský hodinář z Letné, bez jehož pradávných hodinek by Karel s Helenou ztratili naději. Zuzana Dostálová je skvělá pozorovatelka a dovede své postavy věrohodně vykreslit. Ve svém ryze současném románu vypráví o starostech moderní doby a o podvodech všeho druhu. (Zdroj)

Zuzana Dostálová na nás svoje knihy chrlí jak na běžícím páse. Po zklamání jménem Johana vyšly Hodinky od Ašera a nedávno velmi chválená novinka Soběstačný, která je přirovávána k Vránám Petry Dvořákové.

Podle anotace bych měla být čtenářská cílovka Hodinek od Ašera – třicátníci žijící v Praze, stresovaní svým zaměstnáním, finanční situací, vyfabulovaným bordelem v hlavě… Nechala jsem se nalákat na lehce depresivní současnou prózu z metropole, ale bohužel jsem dostala plochý příběh s neuvěřitelnými postavami žijící mimo realitu. Tématicky velmi zajímavé a současné téma, které by mohlo zaujmout i nepražské obyvatele má sice momenty velmi živě vykreslenou atmosféru nejen života na Letné, ale i nepříjemné pachuti toho, co na nás může v životě čekat. Předvídatelný a nepřekvapivý děj pozorný čtenář odhalí v polovině knihy, pak stačí jen čekat některý z trpkých konců. Hřebíček do rakve tomu už zasadilo jen uměle našroubování krátká odbočka s hodinkami židovského obchodníka, která paradoxně zaujme nejvíc z celé knihy.

Jako nenáročné oddychové čtení s hloupoučkými a naivními postavami, kteří si neumí dát dohromady ani vlastní finanční situaci to funguje, ale nic hlubšího od toho nečekejte.

Hodnocení: 3/5

DOSTÁLOVÁ, Zuzana. Hodinky od Ašera. V Praze: Paseka, 2018. ISBN 978-80-7432-922-7.

Jaroslav Rudiš – Nebe pod Berlínem

Kniha pro živé i mrtvé – rockové příběhy z berlínského metra. Třicetiletý učitel uprchne z Prahy do současné německé metropole, aby tam založil kapelu U-Bahn a našel svou dívku Katrin…(Zdroj)

Na karanténní dovolené u rodičů mi došlo čtení, sáhla jsem tedy o prověřené a několikrát čtené klasice od J. Rudiše. Ač nedosahuje kvalit mého milovaného Potichu, hutná atmosféra lidí hledající směr svého života mu nelze upřít. V kulisách berlínského metra se protínají a setkávají osudy pseudoumělců, jejich žen osudových i těch, co se jen lehce dotknou jejich existence. Nebe pod Berlínem je nasáklé kouřem ubalených cigaret, punkem i rockem, nadějí i smutkem. Krásná práce s jazykem, hudební i literární odkazy jsou tu mnohem důležitější než samotný příběh.

Hodnocení: 4/5

RUDIŠ, Jaroslav. Nebe pod Berlínem. 2. vyd. Ilustroval Juraj HORVÁTH. Praha: Labyrint, 2003. ISBN 80-85935-41-4.

Carmen Korn – Dcery nové doby

Příběh čtyř přítelkyň narozených kolem roku 1900 a žijících v Hamburku je bohatou rodinnou ságou odvíjející se na pozadí dvou světových válek a tragických německých dějin 20. století. Pomáhat na svět nové – mírumilovné – generaci je cílem Henny Godhusenové, která se zjara 1919 začíná na hamburské ženské klinice Finkenau školit na porodní asistentku. Je jí právě devatenáct, má však už za sebou světovou válku. Nyní je konečně mír a Henny pociťuje velkou touhu po životě. Její osudy se prolínají s osudy tří žen: její rebelantské kamarádky z dětství a kolegyně Käthe, Idy, dcery ze zámožné rodiny, a mladé učitelky Liny. A my můžeme s napětím sledovat, jak se tyto rozdílné ženy vyrovnávají s ne vždy snadným osobním životem, nástupem nacismu, zvraty světové politiky a nakonec i druhou světovou válkou. (Zdroj)

Ježí se mi chlupy na rukou, jakmile u některé knihy čtu přízvisko „sága jak od Eleny Ferrante“. K této italské autorce byla ve své domovině přirovnávána i Carmen Korn. Co k tomu novináře nebo nakladatele vedlo absolutně netuším, možná publikování knižní ságy s ženskými hrdinkami. Dcery nové doby je první díl z tetralogie německé spisovatelky, která ve své knize spojila 4 ženské osudy, Hamburk a válečné a poválečné období.

Autorce nelze upřít výjimečnou znalost prostředí, její popisy města vydají za deset map i průvodců. Běžný život německých žen a dívek od dětství až po dospělost dostaneme v první knize naservírované na stříbrném podnose. Hlavní i vedlejší postavy nepostrádají živočišnost a uvěřitelnost, jejich dialogy i chování je sice lehce odhadnutelné, ale o to působí lidštěji.

Bohužel za tím vším pokulhává samotná dějová linka. Přátelství čtyř žen, vzájemné propletení jejich příbuzných i známých je podrobeno těžké zkoušce dob v letech 1919 – 1948. Autorka po postavách a časových úsecích jak zajíc. Jen co načrtne příběh jedné z žen, hned utíká k další. Krátké věty i kapitoly se sice velmi dobře čtou a díky nim děj odsýpá, ale nedovolí čtenáři soustředit se na konkrétní postavu déle než pár okamžiků. Důležité historické události – odboj, koncentrační tábory, pronásledování gestapem či udávání – je jen lehce načrtnuto a velmi rychle opuštěno. Dcery nové doby tím postrádají větší hloubku a naléhavost. Během letošního roku snad vyjde druhý díl, necháme se překvapit, zda nám autorka dopřeje trochu víc…

Hodnocení: 4/5

KORN, Carmen. Dcery nové doby. 1. vyd. Praha: Prostor, 2019. ISBN
978-80-7260-436-4

J. K. Rowling – Harry Potter a Fénixův řád

„Sdílíte s Pánem zla jeho myšlenky a pocity. Podle ředitele není vhodné, aby tomu tak bylo i nadále. Chce, abych vás naučil, jak před Pánem zla svou mysl uzavřít.“ Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas… (Zdroj)

Ani v květnu jsem si neodpustila další díl HP. Tady už se dostávám na horkou půdu, první 4 knihy mám naposlouchané v audiopodobě s dětmi. V loňském roce propadly téhle kouzelnické sáze a nebyl by den, který by nám nezpříjemňoval projev Jana Hyhlíka.

Fénixův řád už ale není příliš baby friendly, nechala jsem si ho tedy už pro sebe. Z nějakého důvodu je fanoušky Fénixův řád hodnocen jako nejhorší díl celé ságy. Já se k němu nyní dostala po mnoha letech a na kvalitě mu to vůbec neubralo. Spíš naopak. Karty jsou rozdány, Harry se čím dál víc projevuje jako sobecký chlapec se spasitelským syndromem, který nedůvěřuje ani svým přátelům. A tak já to mám ráda 🙂 Negativně pozitivní postava, která si nedobrovolně hraje na rytíře v lesklé zbroji je přesně to, co v knihách tohoto žánru potřebuji.

Hodnocení: 5/5

ROWLING, J. K. Harry Potter a Fénixův řád. 3. vydání tohoto souboru. Přeložil Pavel MEDEK. V Praze: Albatros, 2016. ISBN 978-80-00-04509-2.

Elena Ferrante – Příležitostné nápady

Knižní mozaika Příležitostné nápady se skládá z jednapadesáti různorodých střípků čerpajících z autorčiny zkušenosti a poetiky, intuice a vlastního života. Přátelství, první láska, změna klimatu, žárlivost, feminismus, náš vztah k rostlinám, tajemství trvalého partnerství nebo krása jsou některá z velkých témat, o kterých Elena Ferrante psala každý týden po dobu jednoho roku na žádost The Guardian v anglickém překladu Ann Goldsteinové. Spojují se v tomto intimním, imaginativním a inteligentním souboru, ve kterém slavná italská spisovatelka zve čtenáře, aby přemýšleli, sdíleli vzpomínky a nápady a prožívali silné emoce a vystoupili z řeky konvencí, stejně jako v jejích mimořádných románech. (Zdroj)

Elena Ferrante stále budí velkou pozornost, i kdyby napsala telefonní seznam, bude to bestseller. Příležitostné nápady se vezou na vlně popularity a pátrání po identitě autorky, o které se stále spekuluje. Je to žena? Muž? Kolektiv autorů? Po přečtení Příležitostných nápadů si o autorce uděláte poněkud ostřejší obrázek. Sloupky psané pro Guardian jsou čistou esencí toho, proč máme autorku tolik rádi. Bohatá, inteligentní a syrová zamyšlení nad mnoha (nejen) spisovatelskými tématy odhaluje spisovatelčin vnitřní svět. Úvahy o postavení žen, feminismu, sebereflexe a mateřská role, politika i emancipace jsou styčné body, které se objevují téměř ve všech sloupcích.

Nelze opomenou ilustrace Andrey Ucini, které každý sloupek se vkusem a citem uvádějí.

Hodnocení: 4/5

FERRANTE, Elena. Příležitostné nápady. 1. vyd. Přeložila Anna Kudrnová. Praha: Prostor, 2020. ISBN 978-80-7260-446-3.

No a protože tenhle článek publikuji místo na začátku měsíce v jeho polovině, předem hlásím, že červen bude výživný 😀 A dlouhý…

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *