Pointa / Kdo zachrání Bylínky?

O mém setkání s knižní platformou Pointa, která vydává za pomocí crowfundingových kampaní publikace českým autorům už jsem psala tady. Jak je vidno Pointa skutečně funguje a pod její hlavičkou vyšlo mnoho knih, které se na pultech knihkupectví velmi dobře prodávají. Další z publikací ucházející se o přízeň potencionálních čtenářů a na kterou bych moc ráda upozornila je dětská kniha Kdo zachrání Bylínky.

Kousek přírody do každé rodiny

Vzdělávání dnešní generace dětí naštěstí už nestojí na stejných pilířích jako bylo to moje – memorování zpaměti, učení se dat i vzorečků bez pochopení souvislostí. Ticho, klid a poslušnost především. Kreativita na mnoha školách už není na překážku, stejně jako snaha vštípit dětem kritické myšlení a způsoby hledání informací. Společně s tím roste povědomí dětí o ekologii, ochraně přírody a i třídění odpadu je pro ně samozřejmost. Školy i školky se předhánějí s edukativní náplní volného času a doplňkovými programy. Besedy s ochranáři přírody, výroba hmyzích domečků, návštěvy botanických a léčivých zahrad vrací děti k přírodě a i těm městským ukazují, že kopřiva může být kamarád.

Za posledních několik let se na trhu začalo čím dál větší množství knih pro děti nejen o ekologii, ale především o zahradničení, léčivkách, včelařství i hmyzu jako takovém. O zvířatech se vydávaly knihy vždy, ale tohle jsou odvětví, které se do popředí dostávají až teď. Ve většině případů se jedná o populárně naučnou literaturu s důrazem na vizuální stránku, beletrie zatím stále trochu pokulhává. Výrazněji se mi do mysli zapsala kniha Jde sem lesem Daniely Krolupperové. Naštěstí právě díky Pointě se snad na trh dostane další pohádková, po bylinkách vonící kniha Kdo zachrání Bylínky.

Kdo zachrání Bylínky?

Autorka Markéta Krejčí má za sebou dvě samonákladem vydané knihy vycházející ze silných biblických ženských postav. Po narození dětí se zaměřila na dětskou literaturu a vydala knihu Skřítci a Zářící propast. Markéta je zkušenou autorkou s vypsaným rukopisem a mnoha zkušenostmi s prací s textem. Text knihy Kdo zachrání Bylínky plyne velmi lehce a plynule, děti nebudou mít problém s pochopením textu a laskavý a zajímavý obsah je zaujme.

Pavouk se od brzkého rána pokoušel vyrábět pavučinu, ale protože padala rosa, pavučina mu ztěžkla a hrozilo, že se protrhne. Přebíhal z jednoho konce na druhý a celý nervózní kontroloval své dílo. Přece jen se teprve zaučoval a dosud nebyl mistrem svého řemesla. Docela jiné starosti měl Heřmánek, který rostl přímo u cesty a měl tak dobrý přehled o tom, co se děje na louce. S láskou a péčí shlížel na bázlivého Řepíka, rozmazlenou Arniku a skromnou Aloe, které mu byly nejblíž. Najít Chrpu mu vždy trvalo nějakou chvíli, protože v jednom kuse něco hledala, poznávala jiné Bylínky anebo se vydávala na odvážné výpravy za dobrodružstvím. Stejně tomu bylo i v dnešní den a Heřmánkovi to dělalo starost, protože cítil ve vzduchu blíží se vichřici, kterou během několika hodin rozpoutá Ničisvět. (úryvek z knihy Kdo zachrání Bylínky)

Příběh není nikterak překombinovaný – obyvatelé květinové louky chtějí vypátrat, proč už lidé nesbírají léčivé bylinky tak často, jako to bylo dřív. Odvážná Chrpa a její kamarád Řepík se proto vydávají na dobrodružnou cestu do města zjistit, proč se tak stalo. Na jejich louce se mezitím ztratila malá holčička Anna, o kterou se Bylínci musí postarat a ukázat tak lidem, že léčivá síla rostlin hraje na světě stále svoji významnou roli.

Díky jednotlivým postavám kouzelných bytostí – Bylínků – se děti dozví základní informace o léčivkách. Naučí se tak přirozeně respektovat přírodu, ve které je i každá zdánlivě obyčejná rostlinka důležitá a má v ekosystému svoji nepostradatelnou roli. Alžběta Beranová knihu doplnila jemnými ilustracemi, které kopírují skutečný vzhled rostlin, ale přitom působí dostatečně „pohádkově“.

Svým obsahem kniha poslouží nejen na předčítání dětem, ale i jako doplněk na výlety do přírody, výrobě vlastního herbáře nebo k hodinám prvouky ve školách.

Kdo zachrání Bylínky? na Pointě

Kdo by chtěl svým dětem dopřát pohádkové dobrodružné čtení vonící po bylinkách, může vydání knihy podpořit na Pointě. V odměnách najdete nejen knihu s věnováním, ale i omalovánky nebo rovnou ebook.

Na stránkách Pointy si taktéž můžete přečíst úryvek z knihy, abyste nekupovali zajíce v pytli nebo první odezvy z redakce.

Co závěrem popřát Bylínkům a Markétě Krejčí? Nejen aby se jí splnil sen a kniha vyšla, ale především aby splnila svůj účel a ukázala rodičům i dětem, že čaj z lipového květu je lepší než paralen a že léčivá síla heřmánku pomáhá na všechny neduhy těla i duše.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *