Čteme dětem/Kniha skřítků náladovníčků

Emoce, emoční vývoj dětí, nálady dobré i špatné, psychický vývoj dětí od útlého věku, talent i potenciál… To jsou témata, kterým se věnuje víc a víc nových publikací pro rodiče, pedagogické pracovníky, laickou veřejnost z řad rodičů i lektorů kroužků. Jak ale obsáhnout všechny drobné nuance dětských povah? Jde to vůbec? Kniha skřítků náladovníčků není dokonalá, ale snaží se dětem co nejvíc přiblížit složitý svět odehrávající se v jejich nervových drahách.

Co kus, to originál

Tihle skřítci – náladovníčci, jsou trochu jiní než kouzelné pohádkové bytosti. Jejich výskyt v domácnostech se množí geometrickou řadou s přibývajícím počtem dětí a jejich věkem. A i když je každé dítě originál, některé styčné body se najdou u všech současných dětí. Roztahování se v posteli rodičů, nastražené kostičky lega na noční nespavce, nekonečná láska ke zmrzlině i pastelkám nebo chvíle, kdy je potřeba pomazlit všechny plyšáky světa. Poznáváte v tom svoje děti? Nepochybuji že ano 🙂

Opakující a jednoduché schéma v každé kapitole umožní dětem rychlou orientaci v knize, i bez čtenářských schopností si můžou vybrat přesně toho náladovníčka, který jim padne do oka. Za jednostránkovou ilustrací následuje úvod sloužící především rodičům a pak již příslušné vyprávění. To má ideální stopáž 2 – 3 stránky. Dostatek, aby si děti příběh užily, ale (především ty mladší) udržely pozornost. Příběhy na sebe nikterak nenavazují ani spolu nesouvisí, je možné si tedy připravit předčítání přímo na míru aktuálním potřebám. Má dítě momentálně senzitivní období házení? Hračička pohazovačný je tu přímo pro něj! Roztahuje se potomek každou noc v rodičovské posteli takovým způsobem, že loket nebo koleno v obličeji je na denním (nebo spíš nočním) pořádku? Asi se vám doma zabydlel Postelovník roztahovačný. U nás doma posledních několik dní kraluje Odmlouvačník neustálý konfrontovaný s Přítulkou mazlivou. A u naší druhačky si našel svoje místo Knihánek prohlíživý.

Díky délce příběhů se Dagmar Medzvecové povedlo nacpat do publikace neuvěřitelných 33 různých skřítků, což se ale při delším čtení jeví na škodu. Jednotliví mužíčci splývají v jednu hmotu a za dva dny si slabší příběhy nepamatují ani děti, natož rodiče. Knize by slušelo rozdělení na dvě samostatné jednotky a využití potenciálu například pro další ilustrace. Pokud má být kniha určena především pro děti, je jich tu poskrovnu. Pokud pro rodiče/pedagogy/asistenty, pak je jednoduchost obrazového doprovodu zbytečná.

Vlastní zkušenosti jsou nepřenositelné

Dagmar Medzvecová při psaní knihy vycházela z vlastních zkušeností se svými dětmi. Kvalitativně jsou příběhy skřítků náladovníčků jako na houpačce, od originality a vtipu běžných každodenních situací, které jsou pro děti důležité pro pochopení světa dospělých se dostáváme k balastní vatě, která knihu zbytečně vyčerpává. Kniha skřítků náladovníčků čerpá inspiraci ze všedních dní a stavů radosti, smutku, vzteku, trucu i lásky, kterými si projde každé dítě. Díky tomu je pro malé posluchače i kniha velmi srozumitelná a pochopitelná. Rodiče v příbězích jednají přímo předpisově – emoce (kladné i negativní) nehodnotí, nebagatelizují, ale přijímají je tak, jak přichází. Pozorně poslouchajícím dětem poskytují nenáročný návod, jak se v některých složitějších situacích zachovat a předčítajícím rodičům možná poskytnou pár „aha“ momentů. Ono vyznat se ve svých emocích mají dost často problém dospělí, natož malé děti, se kterými je to často jako na houpačce.

Nejen Kniha skřítků náladovníčků

Nebudeme si nalhávat, Kniha skřítků náladovníčků by potřebovala ještě několik redakčních zásahů. Primitivní veršíky na začátku každé kapitoly by tu vůbec nemusely být, jejich úroveň nikoho nedojme a za zapamatování nestojí. Nicméně obsahově se jedná o publikaci, která bude skvěle sloužit nejen rodičům, ale i předškolním pedagogům, ideálně v kombinaci s emočními pracovními listy. Školní děti už tolik nezaujme, pro věkovou skupinu 3 – 6 let by naopak mohla být to pravé „skřítkové“.

A koho by autorský rukopis Dagmar Medzvecové zaujal, u Bambooku najdete i další její publikace. Pro Lenku Jakešovou ilustrovala Pohádky z lesa a Kamarády na výletě.

MEDZVECOVÁ, Dagmar. Kniha skřítků náladovníčků: s povídkami na dobrou noc. Praha: Bambook, 2020. ISBN 978-80-271-2905-8.

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Bambook.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *