Vzhůru na Plešivec!

Jestli nám uzavření škol a školek kromě vrásek, pocuchaných nervů a kil navíc něco dala, tak je to čas objevovat vlastní humna. Doteď jsme víkendy trávili na výletech v rozumné dojezdové vzdálenosti od Prahy nebo někde na horách. Teď konečně nastal čas prozkoumat ty nejbližší kopečky, které máme kousek, ale vždycky spadly do módu „tam můžeme jet kdykoliv, tak proč zrovna teď?“ Řeč je o Brdech, středočeské vrchovině, která si díky uzavřenému vojenskému prostoru uchovala čistou a divokou tvář. Jeden z prvních výletů nás vedl na Plešivec, výrazný brdský vrchol s dlouhou historií a spoustou zajímavostí.

Doba bronzová, čarodějnice i trampské osady

Samotný vrchol Plešivec sice leží mimo CHKO Brdy, náleží do Přírodního parku Hřebeny, ale i tak je nazýván Olymp Brd. Jeho skalnatý plochý vrchol dal základ pravěkému hradišti již v době bronzové a svoji rozlohou patřilo největším v Čechách.

Na vrcholku se nachází výhled Čertova kazatelna, odkud je při jasném počasí možné dohlédnout až na hranice republiky. Ta vznikla odtěžením části kopce, na mnoha místech se těžil křemenec a železná ruda. Zde se prý o filipojakubské noci slétaly čarodějnice z celého okolí. Mimo to pod vrcholem Plešivce najdete i Fabiánovu zahrádku, místo, které patří patronu Brd.

Tuhle část Brd si velmi oblíbili i trampové, v kopci jsou roztroušeny jak osady, tak mnoho ohnišť i vyčištěných a udržovaných studánek. Za letních nocí tu musí být skvělá atmosféra!

Nenáročný výstup na Plešivec

Celý výstup na vrchol Plešivec včetně odboček k zajímavostem zabere půlden i se zastávkami, trasa má délku cca 10 km. Ideální je okruh od parkoviště Klínek, po červené a modré k viklanu pod Krkavčími skalami, který se již víc než 100 let neviklá. Poté po modré a žluté ke Smaragdovému jezírku, které vzniklo zatopením bývalého lomu a po zelené turistické až na vrchol. Krásný okruh vede mezi kamenitými poli, které tu zůstaly po těžební činnosti, lesem a po hřebeni.

Brdy jsou trochu zapomenutý kraj, staré stromy, divoké a husté lesy, které zůstaly zakonzervované v čase. Díky částečnému uzavření pro vojenské účely byl les ponechán svému osudu a odměnil se netradiční podívanou.

Další tipy na výlety po Středočeském kraji najdete ZDE.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *