Čteme dětem/Websterovi

Ještě než začala celá covid-šílenost, netrpělivě jsem čekala, až Éčko bude bez sádry na noze a užijeme si trochu kultury. Respektive kina, ale to se přeci taky počítá. Ono vláčet s sebou 25 kilo živé váhy se sádrou na noze na film, to si ráda odpustím na jindy. V plánu bylo jít na slovenský animovaný seriál Websterovi, ale lítost nebyla na místě, v tu dobu se mi ozvali z Knihcentrum.cz, zda bych právě první díl téhle pavoučí rodinné ságy nechtěla pro naše děti. Katastrofa zažehnána!

Příběhy ze sítě

Podtitulek by mohl vzbudit podezření, že se jedná o příběh z internetového prostředí. Jenže tuhle síť má doma asi každý a nevítá jí s úsměvem. Websterovi jsou pavoučí rodinka, která žije v heboučkých kokonech zavěšená ve výtahové šachtě posledního patra domu. Jinak je to příbuzenstvo jako každé jiné – sourozenci školou povinní, starostlivá maminka a pracovitý tatínek, věčně zapomnětlivá babička a trochu potrhlý dědeček. A protože pavoučí svět není o tolik jiný jako náš, nesmí chybět ani jejich přátelé.

Paralela s lidským světem v pavoučím provedení velmi rychle pomůže malým čtenářům stotožnit se z postavami. Pavoučici Lili, nejmladšího člena rodiny, čeká velký úkol – první rok ve škole. Ta nemůže být nikde jinde, než ve starém psacím stole. Jaké to tam bude? Najde si kamarády? Pomůže jí její velký brácha Hugo adaptovat se na školní prostředí?

Lili to vlastně vůbec nemá lehké, o pokoj – kokon se musí dělit se starším bráchou. Kdo z dětí nezná to trápení, když se musí prostor sdílet s jedním či více sourozenci! V pavoučím světě to chodí jinak, každý pavouk si musí svůj kokon utkat sám. Jenže Lili ze zadečku zatím nepustila ani chlup natož silné pavoučí vlákno, které by ji mohlo udržet. Co s tím? Pomůže maminčina meditace „OOOOOMMMM“, útěk z domova a s ním spojené pořádně nebezpečné dobrodružství nebo něco úplně jiného?

Pavoučí mikrokosmos

Malý svět obývaný Websterovými kopíruje ten lidský nejen svým prostředím, ale především všemi jeho obyvateli, rituály i chováním jednotlivých protagonistů. Stejně jako v lidském společenství i pavouci mají své vlastní příběhy, jsou ovládáni emocemi a jejich personifikace z nich dělá sympaťáky, se kterými děti budou rády trávit čas. Což asi jinak dobrovolně nikdo moc dělat nebude 😀 Díky tomu můžeme odpustím autorům knihy i takovou biologickou nepřesnost, jako je počet očí. Websterovi totiž disponují pouze 2 páry na rozdíl od skutečných pavouků, kteří mají na hlavě rovnou 8 kousků.

Situace a prožívané příběhy Lili, Huga a celé rodiny budou dětem známé a blízké. Kromě již zmiňovaného školní docházky a sourozeneckých potíží chodí tatínek do práce, nakupuje se v supermarketu a jezdí na výlet autem. Jen je to všechno malé a zabalené do pavučin.

Websterovi ze Slovenska

Jsou vám ilustrace ke knize Websterovi povědomé? Není divu, tvář Websterovým dal Boris Šima, slovenský výtvarník a filmový animátor, kterého můžete znát i jako autora knih a seriálu Mimi a Líza. I zde převládají syté a plné barvy, výrazné kontrasty, ostré kontury. Na akvarelovou jemnost můžete tentokrát zapomenout, ilustrace v knize přesně odpovídají seriálovým požadavkům.

Nutno podotknout, že v případě Websterových forma lehce převládá nad obsahem, i když stejně jako u Mimi a Lízy je v autorském teamu Katarína Kerekesová. Tentokrát se nepovedlo do příběhů dostat tolik laskavosti, vtipu, originality a ponaučení. Což ale nedělá z Websterových špatnou knihu! Naopak kombinace výrazných ilustrací, vtipných postaviček a tisku na krásném křídovém papíře dělá z Websterových ideální knihu pro pro večerní předčítání předškolákům nebo samostatné čtení pro mladší školáky.

Protože byli Websterovi stejně jako Mimi a Líza v první řadě seriál, dočkali se pokračování. Po velkém úspěchu ve svém rodném Slovensku vznikl seriál a následně i kniha s dvojkou na konci. U nás nyní taktéž vychází u Slovartu jako Websterovi 2, kdy máma s tátou odjíždí do lázní a doma se zatím dějí divy…

KEREKESOVÁ, Katarína, Vanda ROZENBERGOVÁ, Zuzana KRIŽKOVÁ, Juraj RAÝMAN, Zuzana DZURINDOVÁ a Peter NAGY. Websterovi. Ilustroval Boris ŠIMA, přeložil Radka SVOBODOVÁ. Praha: Slovart, 2019. ISBN 978-80-7529-845-4.

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Knihcentrum.cz

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *