Velká svačinková bichle

Role matky za času korony – zaměstnanec, učitelka, uklízečka, pradlena, animátorka zábavy a kuchařka! Sorry jako, ale na jednu osobu je to trochu moc zábavy najednou. Jenže do téhle situace se dostalo v posledním měsíci mnoho rodin a zatím to bohužel nebude lepší. Snažit se na homeofficu vytvářet hodnoty a k tomu zabezpečit celé rodině přísun dostatečně vyvážené stravy z čistých talířů by chtělo alespoň jednoho domácího skřítka. Pizza v krabici jednou za čas je sice fajn jako nouzovka, ale žaludky a rozpočet to nezachrání.

Tohle bude trochu delší, tak si udělejte svačinku (haha), kávu nebo čaj a jdeme na to!

Počin pro školní období

Nevím jak je to u vás (dejte mi vědět dolů do komentářů), ale naše rodina si od narození dětí prošla mnoha obdobími různých stravovacích návyků – vegetariánství, veganství, striktně sezónní, bio-parádičky… Nakonec jsme zakotvili u kompromisu primal (já), bezlaktózového (Chlap), téměř vegetariánského (Éčko) a téměř všežravého (Téčko) jídelníčku. V praxi to vypadá tak, že vařím 2-4 variace téhož jídla 😀 To pak jednomu rychle dojde fantasie. Do toho vstoupil další element v podobě školy a připravovaných svačinek!

Když byla já mládě školou povinné, chleba s máslem, marmeládou a nezbytným nalepeným papírovým ubrouskem po okraji byl denní záležitostí. K tomu šťáva v plastové lahvi a hurá za vzděláním! Kdybych tohle naservírovala Éčku do školy, nejspíš by mi to brzy omlátila o hlavu a nebo bídně trpěla 4 hodiny hlady. Není to tím, že by byla mlsná jako koza, ale změnila se doba, nabídka v obchodech, pohled na stravování dětí jako takové a i množství konzumované zeleniny a ovoce.

Bylo by jednoduché dát dítěti peníze, ať si koupí něco ve školním bufetu nebo ti starší ráno v obchodě, ale asi by to dopadlo nevalně. Svým dětem bezmezně důvěřuji, nekontroluji je, co dělají bez mého vědomí, ale jestli chci mít alespoň částečně nad něčím dohled, tak je to jejich stravování. Včetně toho školního… Tak, jako jim připravuji svačiny na výlety, rozšiřuji pole působnosti i na svačiny do školy.

Co dělat bez inspirace?

Vaření není moje poselství, ale baví mě, ráda si zkouším nové recepty nebo hledám alternativy. Stejně tak to je i se svačinkami do školy. První měsíc nebo dva školy Éčku ty svačiny normálně závidím 😀 I když jsem jak závodka – jídlo pro dospěláky do práce (pro Chlapa na celý den, pro mě snídaně a oběd) a k tomu jedna svačina.

Většinou je to variace na zelenina – ovoce – oříšky – bílý jogurt – pečivo – sušené ovoce. Jenže saláty ani pomazánky Éčko nejí, stejně tak slané koláče, dipy, fermentované obilné kaše za studena ani nic podezřelého jako třeba chia pudink 😀

Velká svačinková bichle

Když už jsem s inspirací v koncích, stejně jako jiné matky googlím a googlím. Naštěstí pro stejně bezradné matky vznikl loni geniální počin jménem Velká svačinková bichle! Možná už jste jí na internetu zaregistrovali, ale jestli ne, vřele vám jí doporučuji! Konec monotónním svačinám nebo koláčům kupovaným na rohu. Revoluci v gastronomii tahle kuchařka sice neudělá, ale rozhodně díky ní obohatíte jídelníček o pěkných pár desítek svačin/snídaní a děti budou mít plnohodnotně poskládané jídlo.

Takže co tu najdete? Úvod je věnovaný klasickému výživářskému přehledu o vlivu sacharidů, tuků a bílkovin. U téhle sekce kuchařek jsem většinou velmi na pozoru, blábolů o nezbytnosti sacharidů, resp. cukrů už bylo napsáno dost a škody to napáchalo ještě víc. Velká svačinková bichle má palec nahoru, nejen že odkazují na mou oblíbenou Margit Slimákovou, ale velmi srozumitelně varují nejen před slazením, ale i před konzumací velkého množství sušeného i čerstvého ovoce.

Druhý velký bonus vidím ve zdůrazňování nenucení dětí do jídla. Taky jste jako děti museli sedět u stolu, dokud nebyl talíř prázdný? „Protože máma se s tím vařila… dojídat se musí… co by za to děti v Africe daly… plýtvat se nebude.“ Prošla jsem si tím nejen ve školní jídelně jako prvňáček (tlusté hovězí maso jsme pronášeli v kapsách nebo kapesníku), ale i u prarodičů. Díky tomu mám odpor k některým jídlům dodnes a svým dětem bych tohle zažít nepřála.

„Nenuťme děti do jídla. Běžně prospívající dítě jeden den bez jídla přežije a jen tak bezdůvodně hladovět nebude.“

Teorie vs. praxe

Vzdělávací okénko máme za sebou, co najdete ve Velké svačinkové bichli dál? Nesmí chybět samozřejmě obsah a tady hned dvojí – recepty podle kategorie a podle týdnů v roce. Protože sezónnost je důležitá! I když nám supermarkety v lednu nabízejí jahody a maliny z druhého konce světa, ještě to neznamená, že budou mít nějakou výživovou hodnotu. Tyhle rychlené a podtržené (sklízené nezralé) plodiny tělo mnoho dobrého nepřinesou, zato si z nich můžete odnést pěknou kožní svědivou nadílku, průjem nebo bolení břicha.

I proto začínají recepty pěkně od září, kdy se děti rozejdou do škol a začínají kroužky. Víc jednodušší už to být nemůže, v kuchařce máte na každý den jeden recept! Celý školní rok naservírovaný jako na talíři. Pardon, vlastně v krabičce. Vyváženě se střídají sladké i slané recepty, pečené i studené, rychlovky s minimem práce stejně jako náročnější jídla vyžadující přípravu. Aby bylo každému jasné, kolik času bude trávit ráno/večer v kuchyni, pod názvem receptu najde barevně odpovídající kuchařskou čepici. Zelená jsou bleskovky (jogurt s ovocem, chléb s lučinou a avokádem…), oranžová vyžaduje večerní přípravu nebo ranní budíček (kuskusový salát s pestem, tortilla s hummusem a mrkví) a u červené počítejte s přípravou den předem (quiche, jablečný závin s kokosem).

Všechny recepty mají hlavu a patu. Kromě důrazu na sezónnost se vaří ze skutečných surovin, žádné polotovary ani dochucovadla. Každá svačina obsahuje velké množství zeleniny či ovoce a všechny suroviny jsou běžně dostupné v prodejní síti. Většinu z nich stejně budete mít doma 🙂

Jestli jsou vaše děti zvyklé svačit sušenku a limonádu, tak jim přechod na zdravější variantu bude trvat delší dobu. Pokud pro vás doma ale ovesné vločky, špaldová mouka, ovoce a zelenina nejsou sprosté slovo, Velká svačinková bichle bude využijete od prvního stažení.

V praxi vypadá každý recept následovně:

  • fotka na úvod, jíme i očima a není nic jednoduššího než nechat děti vybrat, co si dají k jídlu
  • náročnost
  • seznam surovin
  • samotné vaření
  • rada, čím každou porci doplnit, aby byla svačinka kompletně vyladěná

Co vás ve Svačinkové bichli čeká?

  • 175 svačinových receptů v 8 základních kategoriích + 15 speciálních receptů pro zvláštní příležitosti (narozeniny, Mikuláš, Velikonoce atd) z toho je hned 147 v bezlepkové variantě
  • 15 jogurtových svačinek
  • 15 pudinkových dobrůtek
  • 10 netradičních mléčných mlsů
  • 30 pomazánek od A do Z
  • 25 sladce upečených
  • 25 slaných z trouby vytažených
  • 25 salátů všech možných chutí
  • 30 obložených svačinek
  • 15 speciálních receptů pro speciální příležitosti

Ukázka samozřejmě nesmí chybět!

Kakaové lívance

Za sebe můžu s klidem doporučit stáhnout si ukázku kuchařky zdarma, odkaz je ZDE.

Proč chtít Velkou svačinkovou bichli?

Můžete si říct, že školní svačiny zrovna nejsou na pořadu dne, nicméně děti snídají pořád a svačina na výlet nebo ke školní přípravě také není k zahození. V době, kdy se spousta rodičů přesunula z kanceláří domů není moc času na vyváření, hledání inspirace a surfování po receptech. Pak je každá rada drahá a mít po ruce tip na 190 svačin/snídaní se víc než hodí.

Celá Velká svačinková bichle je velmi user friendly. Osobně nejsem moc nakloněná ebookům, tablet nevlastníme a do mobilu se mi takhle velký soubor stahovat nechce. Jenže ono je to celé proklikávací 😀 V obsahu si najdu recept nebo rovnou celý týden, kliknu a jsem rovnou na něm. A stejně to funguje zpět – z receptu do obsahu. Heuréka! Je vidět, že autorky to promyslely do nejmenšího detailu.

Ještě by to chtělo sdělit, kolik vlastně za tohohle domácího pomocníka zaplatíte. Pokud vám stačí ebook, máte to za 490 Kč, což je za takhle praktickou a nadupanou kuchařku přijde naprosto adekvátní cena (popravdě možná až nízká, v porovnání s jinými elektronickými i papírovými kuchařkami). Velkou svačinkovou bichli zaplatíte a stáhnete si rovnou do tabletu nebo notebooku, odpadá čekání nekonečných front na poště nebo hledání nejbližší otevřené Zásilkovny.

Chci Velkou svačinkovou bichli? Stahuju tady!

Ani za času korony team, díky kterému Velká svačinková bichle vznikla, nespí a přichází s další nadstavbou jménem #vicnezkucharka. V tomto případě se nejedná o kuchařku, ale rovnou o celý týdenní jídelníček pro 4 člennou rodinu. Kompletní denní menu snídaně-svačina-oběd-svačina-večeře máte na jednom místě včetně receptů, nákupního seznamu a přibližného týdenního rozpočtu. Jídelníčky na týden si nyní doma připravuji také, i kvůli tomu, že naše nákupy se omezily na jeden výjezd do obchodu za týden a díky #vicnezkucharka už vím, co budeme příští týden jíst my 🙂

Jídelníček #vicnezkucharka je zde

Co na závěr? Pomazánky ani jedno z našich dětí jíst nebude, i když jsem jich zkusila podle receptů několik (třeba špenátová se sýrem je mega dobrá!). Stejně tak zeleninové saláty, stále potřebují mít všechnu zeleninu nakrájenou single, ale třeba kuskus s pomerančem a rozinkami nebo plněné špenátové palačinky, ty si dají s chutí i na oběd.

Kdo se dočetl až sem, ať utíká na facebook, čeká tam na něj překvapení!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *