Čteme dětem / Velké ženy z malé země

Po úspěších motivačních knih s příběhy silných a slavných žen, v kterých bylo minimum zastoupení našich krajanek, bylo nasnadě, kdy někdo přijde i z českou verzí. V historii máme mnoho důležitých a zajímavých tváří, které si zaslouží své místo v „best of“ výběru. Autorky Renata Mrázová a Denisa Prošková pro svoji sbírku zvolily poetický název Velké ženy z malé země.

Rebelky a ty ostatní

Pánové tentokrát prominou, ale v době, kdy se slovo „feminismus“ opět stává nadávkou, aniž by odsuzující znal jeho plný význam, jsou knihy jako Rebelky – ZDE a ZDE dvojnásob důležité. Doufám, že alespoň naše děti se dočkají doby, kdy žena nebude nádoba na rození dětí, stejné finanční ohodnocení na stejné pozici nebude sci-fi a ženy ve vedoucích pozicích nebudou pranýřovány. Snad knihy jako Velké ženy z malé země pomohou dívkám překročit svůj stín a malým mužům dokáží, že volební právo není všechno.

I když název knihy evokuje nevelkou rozlohu naší země a nízké sebevědomí jejich obyvatel, na první prolistování knihou je jasné, že se nemáme za co stydět. Autorky Renata Mrázová a Denisa Prošková vybraly 33 žen napříč dějinami až do současnosti, které hravě obstojí v celosvětové konkurenci. A nebojí se sáhnout i po mladších ročnících 🙂

Základní teze knihy je totožná s jinými podobnými knihami – ukázat (nejen) děvčatům, jak je důležité budovat vlastní sebevědomí a sebedůvěru, bojovat za svá práva a stát si pevně za svým cílem. Důraz je dáván především na dětství, kde je jasně řečeno, že slavnou pěvkyní/malířkou/sportovkyní se dotyčná nenarodila, ale stala se jí v průběhu života. Takové nenápadné popostrčení malých čtenářek k tomu, aby si kladly velké cíle.

Kdo jsou velké ženy z malé země?

A které že „Velké ženy z malé země“ prošly do úzkého výběru? Chronologicky řazený seznam nezačíná u nikoho jiného než kněžny Libuše a Anežky České. Přes notoricky známá historická jména se dostáváme i k těm pro většinovou veřejnost méně proslulé, ale o neméně zajímavé postavy dějin. Ruku na srdce, kdo zná například baronku Berthu von Suttner? Tato rodilá Pražačka jako vůbec úplně první žena dostala Nobelovu cenu za mír (r. 1906). Co třeba „česká Coco Chanel“ Hana Podolská? Ve 30. a 40. letech vlastnila a vedla nejvyhlášenější tuzemský módní salon, než jí ho soudruzi v roce 1948 znárodnili. Hana zde mohla zůstat na přímluvu pouze jako prodavačka, která pomalu sleduje, jak její podnik upadá.

Současné ženy reprezentuje nejen Meda Mládková nebo Věra Čáslavská, ale i ředitelka české, maďarské, rumunské a slovenské pobočky Google Taťána le Moigne, primabalerína Daria Klimentová nebo jaderná chemička Martina Benešová, která ještě před třicátými narozeninami vyvinula lék na rakovinu prostaty.

Ilustrace vskutku Muchovské

Autorky se v grafickém zpracování na první pohled inpirovaly u Rebelek. Každou z žen uvádí celostránková ilustrace s medailonkem výrazně připomínajícím díla Alfonse Muchy. U Elišky Přemyslovny je tato skutečnost nepřehlédnutelná. Doplňkové kresby pak odkazují na aktivity, které jsou ženám vlastní – Kupkova Fuga u mecenášky umění Medy Mládkové, hudební nástroje u skladatelky a dirigentky Vitky Kaprálové nebo části výtvarných děl u Toyen. Ilustrátorka Denisa Prošková do každé stránky vtiskla velký respekt a obdiv k ženám a jejich dílu.

Možná vám tu budou některé ženy chybět – Milada Horáková, Olga Havlová nebo Dana Zátopková. Nicméně i bez nich je kniha Velké ženy z malé země pastvou pro oči i ducha, která potěší jakoukoliv dívku či ženu bez rozdílu věku.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

3 thoughts on “Čteme dětem / Velké ženy z malé země

  1. Teeda, dost zajímavá publikace:) Nemám dceru, tudíž asi si ji budu muset přečíst sama:D Ale i tak mě zajímá, pro jakou věkovou kategorii kniha je? Píšete bez rozdílu věku. Ale od kdy už má dítě šanci si z toho něco odnést a bude ho to bavit?

    1. Ona je opravu mezigenerační, najdou si tam svoje dcery, mámy i babičky 🙂 Pokud by mělo dítko vnímat příběh jako „pohádkové vyprávění“, podle vyspělosti dítěte bych ji doporučila pro 5+. Pokud půjde ale o historické souvislosti, celý dějinný kontext a docenění toho, co musely dotyčné překonat, tak tam bych klidně počkala až na cca 10+.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *