Výstava/ O létání a jiných snech

Mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, malíř, grafik, výtvarník a člověk svobodné mysli Petr Sís se konečně dočkal důstojné výstavy i v Praze. Snění, svoboda těla i ducha, touha po poznání a volnost jsou styčná témata, která se proplétají celou jeho výstavou O létání a jiných snech.

Muž mnoha tváří

Petr Sís si své jméno získal především jako ilustrátor a spisovatel knih, které ale nejsou primárně určené pouze pro děti. Jejich obsah i formu si zamiluje leckterý dospělý.

Během svého života působil i jako hudební publicista, tvořil filmové plakáty i hudební videoklipy a animované filmy. Všechny svoje zkušenosti, um i talent přetavil do knižní podoby. Petr Sís žije v New Yorku, kde i publikuje a vydává knihy. Díky tomu je znám po celém světě, jeho knihy sklízejí úspěchy i ocenění po celém světě. K dnešnímu dni vydal 26 knih pro děti a mládež, které ale svým obsahem a kontextem s dějinými událostmi zasáhnou i dospělého čtenáře. Třeba knihu Zeď bych s klidným srdcem darovala i komukoliv ve věku 10+.

O létání…

Křídla, letadla, vzducholodě, objevování nových zemí, ptáci i létající kola jsou jedním ze stěžejních témat výstavy v DOXu. Ta je členěna na několik sálů, každý jeden z nich je věnovaný konkrétní knize. Z ní uvidíte nejen ilustrace, ale i si můžete přečíst část textu a namlsat se na jeho koupi 🙂

Hned úvodní část věnovaná Ptačímu sněmu dává křídla každému návštěvníkovi a nechává ho unést do jemného snového světa Petra Síse, kde jedinou překážkou k boření hranic je naše mysl. Pokud vstoupíte do autorova světa, čeká vás nezapomenutelný zážitek.

Kromě ilustrací z knih na návštěvníky čekají i projekce nebo velká plátna, které v čistém industriálním prostoru DOXu skvěle vynikají.

… a jiných snech

V7stava se věnuje těm nejzajímavějším autorovým knihám, kromě Ptačího sněmu jsou tu Tři zlaté klíče o vzpomínkách na dětství a návratu do Prahy, Zeď, která potěší hlavně dospělé návštěvníky nebo Pilot a Malý princ. Ta je poctou legendárního francouzského letce, dobrodruha a spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho, jeho velkému snu o letectví a snění na křídlech letadla.

A proč ta fotka „noční“ oblohy? V jedné z místností si můžete klidně lehnout na záda a připadat si jako pilot, který za bezmračné noci prolétá pod nekonečným nebem… A pozor na závrať!

Nesmím zapomenou na druhé patro, které je věnované kolážím a všem, kteří rádi malují. Část galerie je k dispozici malým i velkým umělcům, kteří můžou svoje dojmy z výstavy zvěčnit na zdech. A rodiče si v klidu mohou prohlédnout jak knížky, tak i všechny drobné detaily koláží, vytvořených z pohlednic, výstřižků i ilustrací, které byly 21 let ukryté v autorově domě na Malé Straně.

Praktické informace:

Kde: galerie DOX, Poupětova 1, Praha 7

Kdy: prodlouženo do 10.2., v úterý zavřeno, ostatní dny 10:00/11:00 – 18:00/19:00

Za kolik: dospělí 180 Kč, děti 7 – 15 let 60 Kč, do 7 let zdarma. Vstupné platí do celého objektu včetně vzducholodi Gulliver

Web: TADY

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *