Výstava/ V zahradách imaginace

Co nastoupila Éčko do školy, trochu flákáme chození po výstavách. Ne že by jich bylo v Praze a okolí málo, ale přes týden se odpoledne nikam moc nedostaneme a víkendy zase raději balíme batohy a opouštíme město. Naštěstí nám podzimní prázdniny přinesly několik volných dní, ve kterých se mi v jeden den podařilo skloubit všechno, po čem dětská dušička touží – výlet, vlak, výstava i spousta hraní. Výstava Jiřího Trnky V zahradách imaginace splnila všechno na výbornou.

Za Jiřím Trnkou

Letos je to 50 let, co zemřel přední český loutkář, ilustrátor, výtvarník, sochař, scénárista, režisér a tvůrce animovaných filmů i kostýmní návrhář Jiří Trnka. Víte, že to byl právě on, kdo první vytvořil postavu Hurvínka a pro Josefa Skupu navrhoval i vytvářel kulisy? Jeho Staré pověsti české i Janem Werichem namluvený Dobrý voják Švejk patří k mistrovským kouskům české loutařské historie. Děti jeho rukopis budou znát spíš z Cirkusu Hurvínek (občas dávají v kinu Ponrepo) nebo nádherné zimní grotesky Dva mrazíci, které namluvil opět Trnkův přítel Jan Werich společně s Vlastou Burianem. Dva mrazíci jsou moji milovanou vánoční pohádkou, proto přikládám odkaz na YT 🙂

Nebudu vypisovat všechny knihy, které Jiří Trnka ilustroval, to by stejně nikdo nečetl 🙂 Namátkou vyberu jen legendární Karafiátovi Broučci, Špalíček, Perníková chaloupka, Míša Kulička nebo O Květušce a její zahrádce. A pak tu máme Zahradu, knihu, která hraje velkou roli na všech výstavách Jiřího Trnky stejně jako na kutnohorské V zahradách imaginace.

Galerie středočeského kraje GASK

Jestli budete chtít vidět unikátní a rozlehlou výstavu děl Jiřího Trnky, budete se muset vydat do Kutné Hory do bývalé jezuitské koleje, kde se nachází GASK – Galerie středočeského kraje. Tato zrekonstruovaná barokní stavba je zároveň druhou největší galerií v Čechách a soustředí se především na umění 20. a 21. století. V tomto velmi přátelském, historickém, ale současně moderně pojatém prostoru najdete kromě výstavy V zahradách imaginace i několik dalších výstav, kavárnu, bookshop, populární audiovizuální hernu i kavárnu. GASK hravě zabaví rodinu na celý den.

Jiří Trnka dostal v GASKu prostor hned na několika patrech. První polovina výstavy je věnovaná především dospělým. Za tajemnými dveřmi s klíčovými dírkami jako špehýrkami se nachází kompletní průřez Trnkovým dílem. Skici, rozpracované návrhy, kresby, malby, obrazy i sochy a loutky. Jiří Trnka je představen nejen jako autor pro děti, ale i jako vážný a seriozní výtvarník pro dospělé. Jeho Hamlet, samurajský rytíř nebo žebrák působí až hororově.

Celá výstava je pojata současně a moderně, tradiční výstavní exponáty na zdech jsou doplněné audiovizuálními prvky. Nechybí promítání krátkých Trnkových filmů, virtuální listování knihami nebo pater noster s postavami z autorových děl.

V zahradách imaginace

Lepší název pro výstavu snad nemohl být ani vymyšlen. Zahrada i imaginace, tedy vyvolávání vlastních představ hrají hlavní roli v druhé části výstavy. Ta je prozřetelně umístěna až za „teoretickou“ část, být to naopak, tak se se zbytkem výstavy můžete rozloučit, dál byste děti nedostali 🙂 V půdním prostoru GASKu tvůrci výstavy – syn a vnuk Jiřího Trnky Jan a Matyáš Trnkovi oživili nejznámější a nejúspěšnější knihu svého otce, resp. dědečka. Putovní projekt Zahrada není žádná novinka, Trnkovi s ní obrážejí Českou republiku již několik let. V Praze slavila před několika lety velký úspěch v Malostranské besedě i v Korkoránu v Braníku. Benevolentní prostor GASKu dovolil tvůrcům expozici rovnou zdvojnásobit a doplnit mnoha novými instalacemi.

Největší úspěch slavila střelnice netopýrů, kde se na zeď promítala rozpohybovaná zahrada a děti míčky sestřelovaly nejen netopýry, prolétávající kolem. Kdo trefil zlatý klíč, zamkl zahradu, dokud jí škodolibý kocour na tříkolce opět neodemkl.

Celé podkroví je prošpikované tolika herními prvky, že je to na jednu návštěvu málo – štěkafon, bleší cirkus, kocourovy tříkolky, bludiště, klouzačky a prolézačky, ale i odpočinková zóna ve věži jezuitské koleje. Tady se můžete pohodlně natáhnout a pozorovat promítané nebe a mihotání větví ve větru.

V herní části si budete opravdu připadat jako jeden z chlapců, kteří otevřou starou rozvrzanou branku a objevují tajemnou zahradu. I s jejími legendárními obyvateli – zlomyslným kocourem, moudrým trpaslíkem i vzdělanou velrybou. Aby byla atmosféra dokonalá, ze starých rádií se ozývá sametový hlas Karla Högera a předčítá Zahradu.

Vizuální herna a ti druzí…

Jestli se o nějaké galerii může říct, že je baby friendly, tak je to jednoznačně GASK. Nejen kvůli bezbariérovému přístupu, trpělivým a milým kustodkám, ale i díky legendární vizuální herně. Měkká žíněnková lezecká stěna je snad nejfocenějším místem v galerii, ačkoliv nepochybuji, že málokdo ví, co bylo jejím předobrazem. Je jím holandský malíř Piet Mondrian a jeho Kompozice se žlutou, modrou a červenou, který autorku herny Barboru Zachovalovou inspiroval k vytvoření lezecké stěny. Ukažte doma dětem Mondrianovo modernistické dílo, hned se jim bude po „obraze“ lézt lépe.

Kdo se na lezení po stěně necítí, může se vcítit do Zdeňka Sýkory a vytvářet geometrické abstrakce, na zemi tvořit z podlahových pěnových stavebnic, sestavovat geometrické obrazce na otočné kolíkové stavebnici nebo jen na odrážedle brázdit prostor herny.

Teď už to bude letem světem, ať to není příliš dlouhé. Až budou děti vyběhané a vyskotačené (jestli tenhle stav někdy existuje), zbývá už jen navštívit kavárnu přímo v prostoru GASKu. Výběrovou kávu tu sice nemají, ale moje klasické espresso bylo dokonale průměrné. Na děti zbyl zase dokonale nadprůměrný banánový dort s minimem těsta a spoustou náplně.

V knihkupectví jsme se ozdobili plackami s motivy ze Zahrady, skříňka jménem Bondy nám vydala bundy a hurá ven. Bohužel čas zbyl akorát na procházku kolem Barbory, V zahradách imaginace nám zabralo několik hodin. Přes město jsme to vzali poklusem, lokálkou na nádraží a pak krásnou odpočinkovou hodinu rychlíkem. Kvůli poloze Kutné Hory a vynikajícím vlakovým spojům se tentokrát vyplatí nechat auto doma a svěřit se spárům Českých drah.

Praktické informace k výstavě V zahradách imaginace:

Kde: GASK, Barborská 51-53, Kutná Hora

Kdy: do 22. 3. 2020, úterý až neděle 10:00 – 18:00

Za kolik: dospělí 200 Kč, rodinné vstupné 450 Kč, senioři, ZTP, studenti do 26 let 50% sleva  (platí do celého objektu)

Web: ZDE

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výstava/ V zahradách imaginace

  1. Skvěle vymyšlená a provedená expozice. Osoba Jiřího Trnky by si zasloužila větší prostor, publicitu a uznání.

    1. Přesně tak, do GASKu se Jiří Trnka velmi hodí. Jeho dílo je nadčasové a oslovuje i mladší generace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *