Výstava/Alžběta Skálová – Chůze v šeru

Tentokrát je to s křížkem po funuse 🙂 Alžběta Skálová svoji Chůzi v šeru z Villy Pellé už odvezla, její místo zabral Lukáš Musil alias Musa. Jeho výstava se podivným názvem AZAJTÓKZÁRÓDNAK! bude k vidění do 24. listopadu. Než se na ní do Dejvic vydám, ještě chvíli se budu kochat Alžbětou Skálovou.

Ilustrátorka i filmařka….

Se jménem Alžběty Skálové se potkáte napříč uměleckými obory. Ač je známá především jako oceňovaná ilustrátorka, věnuje se i volné tvorbě, vystavuje a dokonce se jako výtvarnice podílela na krátkém animovaném filmu Plody mraků.

Alžběta Skálová v knize

Myslím, že většina návštěvníků výstavy Chůze v šeru šla hlavně po knižních ilustracích. Autorka sama má na kontě několik vlastních autorských knih, např. Cirkus Rašelié, Péťa medánek a Pampe a Šinka. S dětmi jsem četla pouze poslední jmenovanou a za nás musím říct, že jsme si jí opravdu užili. Za pozornost rozhodně stojí drobný flipbook Krtek Napoli, který byl na výstavě k prohlédnutí.

Kdo má v oblibě malé nakladatelství Baobab, jistě mu neunikly ilustrace Alžběty Skálové v mnoha jejich vydávaných knihách. Z toho velkého množství je známý především Rostlinopis nebo Zpátky do Afriky (obě Jiří Dvořák), Putování žabáka Filoména Jany Šrámkové nebo Klárka a 11 babiček od Olgy Černé.

Na výstavě bylo k vidění kromě autorčiny volné tvorby (akryl i akvarel) velké množství ilustrací z knih, skic a přípravných návrhů, studií k jednotlivým obrazům. Její volná tvorba, nesvázaná zadáním autory knih, je velmi imaginativní, snová a melancholická. Genová výbava se nezapře 🙂

Pro mě osobně byly největším překvapením „rytiny“ do omítky. Ty vznikly nanášením jednotlivých vrstev omítek různých barev na dřevěnou desku a následným vyškrábáváním. Na to, jak je to citlivá práce s nejistým výsledkem, malby působí neuvěřitelně silně a dalo by se na ně dívat hodiny, prohlížet si každý detail a vryp.

Touto dosud největší výstavou Alžběta Skálová představila nejen svoji volnou tvorbu, která byla kvůli ilustrátorské kariéře upozaděna, ale zároveň nastínila kam se bude odebírat její budoucnost. V knihách tuhle výtvarnici teď nějakou dobu neuvidíme, svoji energii věnuje tvorbě bez zadání. Uvidíme, čeho se od téhle úžasné výtvarnice dočkáme 🙂

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *