Madurodam – Holandsko z ptačí perspektivy

Co si budeme povídat, Holandsko je pestrá země s dlouhou historií, zajímavou architekturou a pro nás velmi příznivým krajinným i klimatickým rázem. Všudepřítomné grachty, větrné mlýny, městská kola a svobodná mysl místních jsou pastvou pro oko i ducha. Ale jak stihnout návštěvu všech lákadel, když máte jen omezený čas? Jeďte do Haagu a navštivte Madurodam.

Když jsme dávali dohromady itinerář na týden v Holandsku, byl tak dlouhý, že by nám vystačil na měsíc. Toho, co jsme chtěli vidět, je opravdu tolik, že jsme nevěděli, co škrtnout. Nu což, máme alespoň naplánovanou další dovolenou v Holandsku, která v některém z následujících let určitě proběhne. Na našem seznamu se ocitnul i Madurodam, který nám doporučili kamarádi. Popravdě se mi moc nechtělo – zmenšenina holandských taháků a kopa lidí – nic, co bych nutně potřebovala vidět. Jenže úplatek v podobě návštěvy haagské královské obrazárny s Rembrantovou Anatomií doktora Tulpa a Dívkou s perlou od Vermeera mě přesvědčila a do Haagu se jelo.

Město kontrastů

Celý Haag pro mě byl jedno velké překvapení. Mým top městem v Holandsku byl, je a asi i stále bude Delft, ale Haag mu velmi výrazně šlape na paty. Tradiční nizozemská architektura kontrastuje se současnou modernou, která ale působí velmi elegantně a nic neubírá na kráse historickému centru. Výškové budovy vypadají jako kdyby úzké haagské domy u grachtů někdo vytáhl za špičku do pořádné výšky. Navíc se nám povedlo v centru v kouzelném parku navštívit klasický blešák se stánkem s naším oblíbeným jídlem – kibbelingem. Haagské centrum je zelené, turistům a obyvatelům přívětivé a krásné!

Po kolena v Holandsku

Jedním z největších haagských lákadel (kromě centra a muzea Mauritzhuis) je nepochybně Madurodam. V měřítku 1:25 tu uvidíte všechno, co je v Nizozemí zajímavého. Z různých historických období, dějin i současnosti. A proč vlastně název Madurodam? Svoje jméno získal po mladíkovi jménem George Maduro, který za války aktivně bojoval proti německým vojskům, za okupace odmítl nosit Davidovu hvězdu a pomáhal s přechodem spojeneckých pilotů do Anglie. Nakonec ho zajalo gestapo a v únoru 1945 zemřel v Dachau při tyfové epidemii. Po válce jeho rodiče věnovali počáteční kapitál k vybudování miniaturního města, které mělo sloužit jako pomník jejich padlému synu. No a tady se to časem trochu zvrtlo a z Madurodamu je poněkud netradiční „zábavní“ park.

Historie i současnost

Ve stále se rozpínajícím Madurodamu najdete historické i současné budovy z mnoha holandských měst. Namátkou vyberu centrum Amsterodamu, Národní monument, Rijksmuseum, dům Anny Frankové, královský palác v Haagu nebo celé předměstí Utrechtu. Všechno do nejmenšího detailu propracované, naprosto věrné.

Nizozemí není jen historie, ale i mnoho zajímavých budov moderní architektury. A i ty postupně do Madurodamu přibývají. Najdete tu třeba letiště Schiphol, přístav v Rotterdamu, Erasmusbrug – zavěšený most, který spojuje Rotterdam, farmy s lány tulipánů nebo protipovodňovou hráz Maeslantkering. Exponáty jsou obydlené, na ulicích parkují auta, po letišti rolují letadla a celý Madurodam křižuje několik vlakových linek, stejně jako je to v reálném životě.

Madurodam hravě

Možná si řeknete, co je na tom tak zajímavého? Zmenšené stavby? A co jako? Fór je v tom, že mnoho exponátů je volně přístupný, hlavně dětem a je možné si s nimi hrát 🙂 Neodolali jsme a leccos vyzkoušeli. Na modelu přístavu v Rotterdamu děti pomocí jeřábů nakládaly kontejnery na loď, na tulipánové burze dražily květiny, na moři pomocí hadice hasily hořící loď nebo si zkusily jak fungují zdymadla a jestli se jim čerpáním vody povede roztočit větrný mlýn. Až na výjimky jsou všechny zdarma, placené jsme našli pouze dvě – v továrně na dřeváky (klompen) – vám za euro pásový dopravník z továrny přiveze malý dřeváček a na tulipánové farmě vám za stejnou cenu vypadne odznáček s květinou. Atrakcí je tu na každém kroku dost, fronty se občas sice dělají, ale nic, co by děti nevydržely.

Kromě venkovní zábavy můžete navštívit ještě několik vnitřních sálů, kde se v pravidelných intervalech promítají v angličtině nebo holandštině krátká videa o historii země. Ale pozor, ani v tomto případě nejde o nějaké pasivní sledování dokumentu na plátně, ale spíš o videomappingové projekce doplněné o zvukové, vizuální i kouřové efekty. My už teď víme, jak bylo Holandsko vlastně založeno a kde pramení jeho neuvěřitelný svobodný duch, jak to bylo se založením New Yorku (dřív New Amsterodam) nebo jak se pomocí větrných mlýnů od 16. století vypouští jezera a celá země se stále nachází pod hladinou moře.

Praktické informace

Kde: George Maduroplein 1, Haag

Kdy: po – ne 9:00 – 19:00

Za kolik: děti 0 – 2 roky zdarma, ostatní 17,50 euro, při koupi přes net 2 euro sleva

Rodinná – 4 osoby – 78 euro, při koupi přes net 58,50 euro

Parkování: hned u Madurodamu za 8,5 euro

Web: ZDE

Pozor na velkou časovou náročnost, Madurodam není záležitost na dvě hodiny, ale opravdu na celý den!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Madurodam – Holandsko z ptačí perspektivy

  1. V Holandsku jsem několik měsíců byla, ale toto místo jsem nenavštívila. Až se tam budu vracet, tak si toto místo dám do plánů, vypadá to jako úžasné místo ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *