Čtu v červnu

Jako vážně? To už je tu další měsíc? Nebylo to až moc rychlé?

Přehled knih přečtených v červnu je tu, příště budu snad rychlejší v publikování 🙂

Tento měsíc jsem na žádnou úžasnou pecku nenarazila, jedinou výjimku tvoří pokračování Medvědína – My proti vám.

Irvine Welsh – Postelová tajemství mistrů kuchařů

Danny Skinner pracuje na městské hygienické inspekci, ale jinak se jeho život skládá z divokých pitek, hospod a kocovin. Když se v jeho kanceláři objeví nová tvář – zakřiknutý a introvertní Brian Kibby, Skinner se na něj okamžitě zaměří. Odkud se bere nenávist, kterou k němu cítí, a co je to za podivnou nemoc, jež začne sužovat nechápajícího Briana? Kniha hlásící se k odkazu Wildeova Obrazu Doriana Graye je gotické podobenství o posedlostech, jež ovládají náš svět – jídle, sexu a celebritách, kterým se tak rádi klaníme. (Zdroj)

Já a Irvine Welsh spolu máme velmi intenzivní vztah. Je to jeden z autorů, kterého jsem začala číst v pubertě a vydržel mi dodnes. Protože Trainspotting, žejo 🙂 Welsh si v Postelových tajemstvích opět jede to svoje, co známe z jiných knih. Nesympatický antihrdinové, spousta sexu, žen, alkoholu v mnoho podobách a násilí.

Tentokrát si Welsh vzal na pomoc trochu nadpřirozena a oba hrdiny Skinnera i Kibbyho spojil tajemnou silou – co fyzického se stane jednomu, následky odnese ten druhý. Tak se oba točí v kolotoči kocovin, obžerství a pouličních rvaček. Což bohužel v druhé polovině knihy spadne do únavného stereotypu bez jasného směřování ke katarzi.

Hodnocení: 3/5

WELSH, Irvine. Postelová tajemství mistrů kuchařů. Praha: Argo, 2011. ISBN 978-80-257-0381-6.

Taylor Adams – Není úniku

Studentka Darby Thorneová cestuje za svou nemocnou matkou. Kvůli sněhové bouři uvízne na dálnici uprostřed ničeho a je nucena strávit noc na odpočívadle se čtyřmi úplně cizími lidmi. Při hledání mobilního signálu si všimne ruky malé holčičky, která je zamčená v jednom ze zaparkovaných vozů. Bez spojení a bez jakékoli možnosti se odtamtud dostat musí Darby přijít na to, kdo z jejích neznámých společníků je dívčiným únoscem… (Zdroj)

Na knihy tohoto amerického autora mě nalákali pochvalná slova několika bookstagramerů na IG. Pravda, málokdy mě něco přesvědčí o tom, že zrovna jimi tolik tlačená kniha bude to pravé i pro mě, nicméně jsem se nechala jsem se zlákat především tématem.

Taylor Adams své knihy pojal poněkud neobvykle – soustředí se výhradně na jedno místo, velmi krátký časový horizont a malé množství postav. V Není úniku vytvořil vlastní niku na malém odpočívadle uprostřed sněhové vánice. Sice si to zjednodušil v tom, že nemusel postavám budovat téměř žádnou minulost ani reálie, na druhou stranu s takto malými proměnnými je těžké udržet konstantní napětí. A to je u bestsellerového thrilleru sakra důležité.

Není úniku má vše, co by měl mít dobrý thriller – neotřelé téma, silného hlavního hrdinu (v tomto případě hrdinku), dějové zvraty a napětí. I přes toto všechno nebude řadit Není úniku ke knihám, ke kterým bych se vrátila. Hlavní hrdinka připomíná Ramba v sukni, pro kterého není nic problém a bez mrknutí oka za sebou nechává spoušť a mrtvoly. K polarizaci postav dojde relativně brzy, takže je jasné, že nějaký velký dějový zvrat se již konat nebude. No a chování všech postav občas připomíná zmatené pobíhání dovnitř a ven, které nemá žádný uchopitelný cíl.

Hodnocení: 3/5

ADAMS, Taylor. Není úniku. Přeložil Irena STEINEROVÁ. Praha: Knižní klub, 2018. ISBN 978-80-242-6181-2.

Taylor Adams – Na dostřel

Mladí manželé James a Elle Eversmanovi projíždějí Mohavskou pouští vstříc novému životu. Nečekaně se jim porouchá auto a oni uvíznou uprostřed pustiny, bez vody, mobilního signálu a jakékoli šance na záchranu.

Z více jak kilometrové vzdálenosti je drží na mušce chladnokrevný a děsivě přesný odstřelovač. James s Elle jsou uvězněni za rozbitým autem a ze všech stran je obklopuje jen otevřené prostranství. Není kam se schovat ani kam utéct a nikdo nepřichází na pomoc. Dá se tohle vůbec přežít?

Málo kdy se mi stane, abych četla v jeden měsíc dvakrát stejného autora. Spíš se tomu aktivně vyhýbám, aby to nesvádělo ke srovnávání. Nicméně u Adamse jsem udělala výjimku a zcela cíleně po dočtení Není úniku jsem sáhla po Na dostřel.

V Na dostřel pracuje autor se stejnými principy jako v Není úniku – malý sevřený prostor, krátký časový úsek, několik osob a hra na kočku s myší. Tentokrát mráz a sněhovou vánici vyměnil autor za poušť, žár slunce a horké slunce.

Na rozdíl od Není úniku autor hned v prvních stránkách rozdělí postavy na hodné a zlé a v tomto ohledu čtenáře nečekají žádné velké zvraty. Jasné polarizace se drží až do posledních stran. Umírnil se taktéž i „superhrdinství“ hlavních postav, které jsou více uvěřitelné, reálné a jejich jednání nepůsobí jako pěst na oko. Zápletka není překombinovaná a i když postrádá velké dějové zvraty a „aha“ momenty, povedlo se autorovi udržet napětí až do poslední strany.

Nutno říct, že i když jsem si z Na dostřel a Není úniku na zadek nesedla, obě knihy by nejspíš velmi dobře fungovaly i ve filmové podobě.

Hodnocení: 3,5/5

Frederick Backman – My proti vám

Pokračování románu Medvědín líčí měsíce následující po událostech, které otřásly městečkem v lesích na sklonku zimy. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat celý svět za sebou, jenže nic nedopadne tak, jak doufaly. Řevnivost mezi Medvědínem a sousedním Hedem tiše přerůstá v boj o peníze, moc a příležitosti. Konflikt vypukne naplno ve chvíli, kdy se střetnou oba hokejové kluby. Na povrch navíc vypluje jedno překvapivé tajemství a celé město musí ukázat, zač vlastně stojí. Bude se říkat, že násilí přišlo do Medvědína až v létě, ale není to pravda. Už tam totiž dávno bylo.  (Zdroj)

Kdo si pamatuje můj knižní přehled za květen, neutekla mu chvála na hokejové drama Medvědín. V následující knize My proti vám se opět vracíme do Medvědína, který je stále plný událostí z konce hokejové sezóny a znásilnění dcery hokejového trenéra.

Hokej je tu opět „až na první místě“, alfa a omega, kolem které se dobrovolně i nedobrovolně točí životy všech obyvatel Bohem zapomenutého malého města. Přečíst si My proti vám je jako vrátit se domů, zpět na hokejový led a na školní chodby.

I když je kniha primárně o osudech jednoho malého města, o sebevědomí, pocitu viny i smyslu pro spravedlnost, tentokrát se Backman pouští i na pole politické. Protože kdo chce zachránit padlý hokejový oddíl, nesmí se bát ušpinit si ruce zákulisními intrikami, tancem mezi sponzory i populistickými hesly.

Hltala jsem každou dějovou linku, každý příběh a každou postavu. Backman opět vytvořil dokonale uvěřitelnou atmosféru a dal světu knihu, kterou nebudete chtít dočíst.

Hodnocení: 5/5

BACKMAN, Fredrik. My proti vám. Přeložil Helena MATOCHOVÁ. Brno: Host, 2018. ISBN 978-80-7577-562-7.

Peter Høeg – Susanin efekt

Skandinávská kriminálka, jak má být, od jednoho z jejích knížat, autora Citu slečny Smily pro sníh. Zde se však do tradičně temného žánru, nepostrádajícího scény nepopsatelného násilí a ještě lepšího sexu, míchá i politická fantasy a černý humor. Susan Svendsenová má totiž jednu nevšední schopnost: umí kohokoliv přimět k tomu, aby jí vyzradil své nejsvětější tajemství a nejryzejší přání. Na cestě po Indii se jí to však nevyplatí a teď jí hrozí vězení (indické…). Dostane však nabídku od jistého vysoce postaveného člověka, který jí může umožnit okamžitý návrat do Dánska, pokud mu ovšem vyjde vstříc v jednom supertajném mezinárodním komplotu. (Zdroj)

Cit slečny Smily pro sníh mi leží doma už asi dva roky v knihovně, jen na něj zatím nepřišla řada. Tak jsem sáhla po autorově jiné knize, která se tváří jako detektivka, krimi a rodinné drama namíchané se severským podivnem. Ten tu představuje hlavní hrdinka, která má zvláštní schopnost vyvolávat v lidech upřímnost a ti jí zcela bezděky svěřují svá největší tajemství. Experimentální fyzička s analytickým myšlením je trochu netradičním hrdinou detektivního románu, ale o to víc působí na poli skandinávské literatury svěže.

Ač by mohl román s dystopickými prvky a konspiračními teoriemi působit na první pohled lacině, autor se nebojí kritizovat i povrchnost konzumního žití či zneužívání moci v zájmu „vyššího dobra“. A kdo má rád knihy, které zabíhají do vědeckých vod, ten si přijde na své.

Hodnocení: 3,5/4

HØEG, Peter. Susanin efekt. Přeložil Robert NOVOTNÝ. Praha: Argo, 2018. ISBN 978-80-257-2412-5.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *