Na výletě / Archeopark Pavlov

Po loňském fiasku se společnou letní dovolenou s přáteli v Orlických horách, kdy jen pršelo a pršelo, jsme letošek nenechali náhodě. Požadavek byl jasný – krásné a teplé počasí, minimum srážek, vyžití v přírodě i mimo ní. Všechna naše kriteria splnila Pálava. Jedním z velkých lákadel (nejen) pro děti, byl i Archeopark Pavlov s unikátním odkrytým nalezištěm mamuta.

Mamut i Věstonická venuše

A proč je Pavlov na Pálavě tak zajímavá lokalita? Možná ho budete znát spíš kvůli Dolním Věstonicím, které proslavil nález Věstonické venuše. Ta je společně s několika dalšími venušemi z této oblasti nejstarší keramickou soškou na světě. Její vznik se datuje mezi lety 29 000–25 000 let př. n. l.  Její repliku najdete i v Archeoparku.

Pavlov i s Archeoparkem leží v oblasti, kde se v době mladého paleolitu rozkládalo pravěké sídliště lovců mamutů. Ti se hlavně v době rituálních svátků nebo lovu pravidelně shromaždovali sídlištích jako je i Pavlov. Toto sídliště bylo objeveno v druhé polovině 20. století a bylo prohlášeno za národní kulturní památku.

Historie i současnost

Archeopark Pavlov je opravdový unikát, nejen svým obsahem, který přibližuje život lovců mamutů v této významné lokalitě, ale i moderní architekturou. Projekt byl vyhlášen Stavbou roku 2016 a v listopadu 2017 obdržel hlavní ocenění odborné poroty v soutěži o Českou cenu za architekturu, kterou pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Při stavbě bylo počítáno s tím, že nálezová vrstva s mamutem bude přístupna návštěvníkům, proto bylo nutné počítat s podzemním konceptem stavby. Navíc je Pavlov součástí CHKO Pálava a stavba musí respektovat krajinou scenérii. Architektům se podařilo vytvořit zajímavé podzemní muzeum, ze kterého nad reliéf povrchu vystupují pouze věže z bílého betonu – světlíky, které vzhledově připomínají vápencové skály, které jsou pro lokalitu Pálavy tak typické.

Lákadlo v podobě pravěkého naleziště

Než se pustíte do prohlídky muzea, velmi doporučuji shlédnout krátký film o životě lovců mamutů, který se promítá v malém sále hned u vstupu. Nejde jen o suchá data, ale naopak o velmi zajímavě podané informace o paleolitu doplněné velmi povedenými reálnými animacemi. Stopáž cca 20 minut zvládly i naše děti (5 a 7 let) a díky tomu se na výstavě mnohem lépe orientovaly.

A co se v Archeoparku bude dětem líbit nejvíc? Kromě replik vykopávek z místního sídliště, zbraní, venuší i lebek je to i přímo do expozice zakomponovaná část naleziště mamutích kostí. Ta je v samostatné sekci za sklem, které zaručuje optimální mikroklima. Nad naleziště se dostanete po schodech z lešení, které umocňuje pocit, že jste přímo v centru dění.

Dalším velkým highlightem je replika pravěkého pohřebiště, které je uloženo pod zemí na místě, kde se skutečný hrob opravdu našel. Právě o významu a uložení koster v tomto hrobě je detailně mluveno i ve filmu.

A co dál uvidíte v tomhle neobvyklém historickém muzeu? Nesmí tu chybět Venuše z několika různých nalezišť, včetně té věstonické. Přehršel vykopávek z místního sídliště – nástroje z pazourku, zbraně i šipky k šípům, nádoby i první památky výtvarného umění v podobě rytin na kostech i klech mamuta. Ale pozor, většinou se jedná pouze o repliky, originály najdete většinou v depozitech muzeí. Např. sama Věstonická Venuše je vyčíslena na cca 40 milionů dolarů, sošku takovéhle ceny opravdu žádné muzeum nevystaví 🙂

Archeopark Pavlov prakticky

Na závěr několik praktických informací pro zájemce o návštěvu muzea:

Kde: Archeopark Pavlov, 23. dubna 364, 692 01 Pavlov

Web: ZDE

Kudy sem: autobus z Břeclavi, po vlastní ose (parkoviště hned u Archeoparku)

Otevírací doba:

duben, říjen, listopad
   pátek až neděle:  9 – 16

květen, červen, září
   úterý až neděle:   9 – 17

červenec, srpen
   pondělí až neděle:  9–18

prosinec, leden, únor, březen
  zavřeno

Za kolik:

základní: 90 Kč
snížené: 45 Kč (děti 6 – 18 let, studenti, senioři, držitelé ISIC, ITIC, GO25, držitelé ZTP a ZTP/P)
rodinné vstupné: 200 Kč 

komentovaná prohlídka (poplatek za průvodce pro celou skupinu): 400 Kčú

fotografování: 50 Kč

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *