Čteme dětem / Tajemství Černé skály

A máme tady další knihu pro malé posluchače i začínající čtenáře, která splňuje všechna přísná kritéria na dobrodružnou knihu pro děti. Napínavý příběh, trochu neposlušnou hlavní hrdinku, krásné ilustrace a hlavně dobrý konec. Nafoukněte záchranné vesty a napněte plachty, s malou Erikou se vydáme odhalit Tajemství Černé skály!

Artur i myšák Julian

Kdo má děti předškolního nebo mladšího školního věku a alespoň po očku sleduje dění na knižním trhu, nejspíš zaregistroval české překlady knih Artur a zlaté lano (vyšlo v Pasece) nebo Myšák jménem Julián (CPress), kterého přinesla poslední zásilka albatrosácké Knihozemě. Tyto knihy spojuje jméno autora i ilustrátora – Joe Todd-Stanton dal (nejen) těmto knihám ducha, ale i vizuální podobu. První díl trilogie Bájná pokladnice profesora Brownstona Artur a zlaté lano máme právě doma, takže se o něm brzy také zmíním.

Joe Todd-Stanton vystudoval v Bristolu ilustraci a jako autor komiksů i knih pro děti má velmi charakteristický rukopis, který často připomíná asijské anime, především v těch více dobrodružných knihách, jako je např. Marcy a hádanka od Sfingy.

Jaké je tajemství Černé skály?

Prozradím, že je hlavně o strachu z neznámého… Nejvíc se bojíme toho, co se nám zdá tajemné, nebezpečné a nedokážeme to vysvětlit. I když se jako nejlepší varianta jeví to „tajemství“ zničit, nebývá to často ta nejlepší varianta. Ono vydat se cestou poznání sice leckdy vyžaduje překonávání sebe samotného, ale nese své ovoce.

Malou Eriku, nebojácnou a zvídavou dceru mámy námořnice, nesmírně fascinuje legenda o Černé skále. Tajuplné plovoucí skále, která ničí všechny lodě, které se k ní přiblíží, je ostrá jako mečoun a nikdy jí nejdeš na stejném místě. Kvůli téhle děsivé skále má Erika zákaz vydat se plout na moře, i když to bez ustání každý den zkouší pořád dokola.

Až jedou se jí konečně povede bez povšimnutí propašovat na maminčinu loď a vyplout na otevřené moře. Jenže nebezpečí na moři opravdu číhá, maminčina loď objeví Černou skálu a Erika jde přes palubu. Padá do hlubokého temného moře…

Není třeba se bát, všechno dobře dopadne 🙂 Erika zjistí, jak se to vlastně s tou „děsivou“ Černou skálou má a nakonec zjistí, že v ohrožení je někdo úplně jiný.

Pro čtenáře – začátečníky i jejich mladší sourozence

U nás si knihu vyžádala prvňačka ke svému poobědovému pravidelnému čtení a slupla jí jako malinu 🙂 Textu je tu poskrovnu, na každé stránce několik málo jednoduchých vět, které zvládnou i čtenáři – začátečníci. A zbytek „práce“ za ně odvede obrazový doprovod. Text zde tvoří pouze jakousi kulisu k uvedení do děje, to hlavní gró jsou ilustrace, které dávají prostor vlastní fantazii.

Všimli jste si té genderové vyrovnanosti? Už jste se někdy v nějaké dětské knize setkali s ženou – rybářkou? V Tajemství Černé skály je tento fakt dětem předložen hned na začátku knihy, bez vysvětlovaní, bez zdůrazňování nebo vyzdvihování. Toto pro ženy – matky netypické povolání je brané jako samozřejmost, kterou není třeba vysvětlovat.

TODD-STANTON, Joe. Tajemství černé skály. Přeložil Katarína BELEJOVÁ. V Brně: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2169-6.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *