Čteme dětem / Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2

Po masivní úspěchu feministické dětské agitky Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky se s podobnými knihami roztrhnul pytel. U Presco group vyšla chlapecká verze Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být vyjímeční i dámský ekvivalent Příběhy pro holky, které se nebojí být vyjímečné. Po  silném vánočním marketingovém humbuku to vypadá, že poptávka po dětských motivačních knihách  pomalu odeznívá.

Svést se na úspěšné vlně

Autorky Francesca Cavallo a Elena Favilli opět sesbíraly dalších 100 úspěšných nebo revolučních žen a v roce 2017 vydaly pokračování s názvem Good Night Stories for RebelsGirls. Po raketových prodejích prvního dílu bylo dost nasnadě, že Albatros vydá i jejich pokračování s dvojkou v názvu a máme ho tu.
Podoba zůstává stejná jako u prvního dílů – 100 krátkých medailonků stovky vyjímečných žen, které 50 ilustrátorek dalo vizuální podobu. Kniha se drží stejného konceptu, po pohádkovém začátku „byla jednou jedna moc vážná dívenka“, „před dávnými časy“, „žila byla jednou jedna vynikající tenistka“ následuje jednostránkový příběh o dívce nebo skupině dívek, které ve své době dokázaly něco neobvyklého, co lidstvo posunulo dál.

Další stovka inspirativních příběhů

 
Jak se dočteme v předmluvě, s výběrem žen tentokrát autorkám pomohli i sami čtenáři. Po úspěchu prvního dílu se přes sociální sítě nebo na autogramiádách ozývali lidé s příběhy dalšímch a dalšícg žen, na které by nemělo být zapomenuto. SPpolupráce mezi autorkami a veřejností se na knize výrazně podepsala, naštěstí v tom dobrém slova smyslu. Notoricky známých žen zde najdete mnohem méně, namátkou vyberu např. Agatha Christie, J.K. Rowling, Madonna, Mata Hari nebo Valentina Těreškova. Za to těch méně známých či pro spoustu lidí úplně neznámých (včetně mě) je tu drtivá většina. Máme tu třeba ženy z africké protipytlácké jednotky Černé mamby, zooložku J.B. Procter, herečku s Downovým syndromem Lauren Potter, akrobatku Madame Saqui nebo hasičku Sarinyu Srisakul. 


 

Kniha se opět nesoustředí výhradně na jednu oblast nebo historické období, ale je rozkročená napříč obory lidské činnosti – umění, sport, politika, ekologie, věda, lékařství od let dávno minulých až po současnost.
Poselství asi netřeba představovat 🙂 Příběhy ukazují dívkám i ženám, že když budou chtít, budou se snažit a půjdou si za svým, i ty nejbláznivější sny se můžou stát skutečností. Ale natvrdo vypráví o trnitých cestách k cíli i o tom, že bez práce a pořádné dávky píle to nepůjde. 

Černobílý pohled na svět

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2 jsou určené pro děti ve věku 6+, proto to pohádkové vyznění všech životních příběhů. Co se nedá knize opět upřít, je zjednodušené vyhraněné černobílé vidění světa. Vyzdvihováno je pouze to pozitivní, negativa některých žen jsou úmyslně vynechána nebo pouze naznačena. Ono pro děti tohohle věku by byla kniha jinak těžce stravitelná a u těch starších nastupuje rodič jako moderátor diskuze.

Oba dva díly Rebelek jsou knihy hlavně pro společné čtení pro děti a rodiče. Bez vysvětlování ze strany dospělého kniha vyzní tak nějak napůl.
Zakončím to mottem téhle knihy:

To ty jsi nadějí,
ty jsi hnací silou,
nikdy neustupuj,
teprve pak
se všichni pohnou dopředu.

Díky laskavosti Knihcentrum.cz pro vás budu mít jeden výtisk Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky 2 zdarma. My už svoje doma máme a já se moc ráda o ty recenzní podělím. V příští článku můžete vyhlížet soutěž 🙂

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *